Opt boli pe care animalele de companie le pot lua de la oameni - III

MRSA


MRSA (Stafilococul auriu rezistent la meticilina) este cauzata de bacterii care au dezvoltat rezistenta la o gama larga de antibiotice. MRSA cauzeaza, de obicei, infectii ale pielii, dar pneumonia, infectiile si alte conditii sunt de asemenea la om. MRSA poate fi purtata atat de oameni cat si de caini, cu transmisie posibila in ambele directii. Daca o persoana din gospodarie a fost diagnosticata cu MRSA, trebuie avut grija sa nu fie expus si cainele la infectie pentru ca va deveni si acesta un purtator al bacteriei. Cea mai probabila modalitate de identificare a unui astfel de animal infectat este atunci cand cultura bacteriana se desfasoara pe o rana care nu se vindeca, moment in care medicul veterinar va va oferi indrumari cu privire la pasii corespunzatori ce trebuie sa ii urmati.


Tuberculoza


Tuberculoza (TBC) este o boala cronica, primara, respiratorie, cauzata de un grup de bacterii din complexul Mycobacterium tuberculosis. TBC poate afecta aproape toate mamiferele cu sange cald, inclusiv animalele, fauna salbatica, animalele de companie si oamenii. Semnele de boala la animalele de companie include tusea si / sau pierderea in greutate, precum si abcese sau rani care nu reusesc sa se vindece.

Unii dintre agentii cauzali ai tuberculozei este M. bovis. Boala cauzata de M. bovis la bovine este numita adesea TBC bovina, deoarece bovinele sunt o gazda naturala pentru M. bovis, dar bacteria poate infecta majoritatea mamiferelor, inclusiv animalele de companie. Desi si oamenii pot ceda TBC cauzata de M. bovis, cele mai multe cazuri de tuberculoza la oameni sunt cauzate de o microbacterie diferita, cunoscuta sub numele de M. tuberculosis, care infecteaza animalele de companie rareori.

Cainii si pisicile se pot infecta cu TBC in mai multe moduri, inclusiv pe care orala (prin consumul de lapte de vaca infectat nepasteurizat sau consumul de carne de animale infectate) sau prin inhalare (de exemplu prin contactul cu animale de ferma infectate, animale salbatice). De asemenea, animalele de companie se pot infecta si daca sunt muscate de un alt animal infectat sau daca au rani deschise si ajung intr-un mediu infectat.

Infectia unui animal de companie cu TBC de la un om este teoretic posibila, dar dificil de dovedit. Cu toate acestea, atunci cand un animal este depistat pozitiv pentru TBC, acest lucru poate fi vazut ca un “pavilion” pentru posibila tuberculoza la om in gospodarie (infectat din aceeasi sursa). Ca rezultat, oamenii sunt adesea examinati pentru infectii ascunse de tuberculoza, atunci cand un animal din gospodaria lor este diagnosticat pozitiv.


Inhalarea fumului de la tutun


In mod strict vorbind, inhalarea fumului de tutun nu este o boala, deci nu poate fi transmisa de la oameni la animalele de companie. Cu toate acestea, inhalarea fumului provoaca o gama larga de boli, inclusiv cancerul, deteriorarea celulelor si cresterea in greutate. In cazul in care animalele de companie sunt “fumatoare pasive” intr-o casa in care oamenii fumeaza in mod activ, este mult mai probabil ca ele sa sufere consecinte, in comparatie cu oamenii. Daca doriti sa protejati sanatatea animalelor dvs de companie atunci va sfatuim sa nu mai fumati in casa cu ele sau macar nu in aceeasi zona in care stau de obicei.

Cum sa minimizam riscurile ca animalul de companie sa ia o boala de la dvs


Riscul transmiterii bolilor trans-specie este mult mai mic decat transmisia aceluiasi tip. Animalul dvs de companie este mai sigur in prezenta dvs decat daca ar socializa cu alte animale. Acestea fiind spuse, daca sunteti ingrijorati ca ati suferi de oricare dintre bolile mentionate mai sus, trebuie sa va indepartati de animalele dvs pana primiti o confirmare de la un medic. Nu este nevoie sa le interziceti in casa, dar trebuie sa instituiti masuri de igiena stricte:

  • spalati-va pe maini inainte si dupa ce ii dati mancare sau apa cainelui;
  • nu lasati animalul sa bea apa de la toaleta;
  • nu lasati animalul sa va linga pe fata;
  • nu va impartiti patul cu animalul dvs de companie.


Animalele de companie si oamenii sunt in general buni unul pentru celalalt, dar in aceste situatii specifice, este mai intelept sa luati masuri pentru a va proteja sanatatea insotitorilor dvs cu blana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu