Zece pericole pentru caini si pisici de Craciun

Sarbatorile de Craciun sunt cele mai vesele perioade dintr-un an, insa pot fi si foarte periculoase pentru caini si pisici. De la ciocolata, la pomul de Craciun si mancarea de porc cu diferitele garnituri, pot ascunde multe pericole pentru animalele de companie. Expertii in materie de alimente pentru animale ne prezinta zece pericole pentru prietenii nostri necuvantatori.


Apa de la pomul de Craciun – sunt unele zone in Romania dar mai ales in afara, in care brazii de Craciun se monteaza intr-un vas cu apa pentru a rezista mai mult timp verzi. Bradul in general este considerat toxic cu uleiurile sale iritante pentru gura si stomac. Cu toate acestea, daca aveti un brad in apa trebuie sa stiti ca aceasta este foarte otravitoare pentru caini si pisici, asadar asigurati-va ca ei nu au acces acolo.

Ciocolata – chiar si o cantitate foarte mica de ciocolata poate fi toxica pentru animalele de companie, asadar ar trebui evitata cu orice pret. Teobromina chimica, care este similara cu cofeina, poate provoca agitatie, tremor, convulsii si chiar probleme cu inima. Ciocolata sau bomboanele de ciocolata cu alcool miros mai bine insa pot avea efecte secundare grave. Au existat chiar si cazuri de caini care au varsat sau au suferit de mahmureala a doua zi.

Masa de Craciun – chiar daca ati fi tentati sa va hraniti cainele cu niste carne sau alte preparate de pe masa, acestea pot provoca afectiuni dureroase sub numele de pancreatita, care necesita un tratament la medicul veterinar imediat.

Resturile de la oua se pot dovedi, de asemenea, irezistibile pentru multe animale de companie, dar sunt considerate foarte periculoase datorita naturii lor fragile si a riscului de despicare, cauzand distrugeri grave ale tractului digestiv. In general, cel mai bun sfat ar fi ca toata mancarea ce ramane sa o aruncati in cosul de gunoi si sa-l inchideti bine.

Decoratiunile de Craciun – decoratiunile realizate din plastic, hartie sau diferite folii nu sunt foarte toxice insa pot provoca daune grave sau blocaje ale tractului digestiv, asadar reprezinta un risc serios daca sunt mestecate sau inghitite. De asemenea, firele electrice de la instalatiile de pom pot duce la electrocutari periculoase in cazul in care sunt mestecate de caini sau pisici.

Silicagel – gasit in ambalajul de jucarii noi, pungi, haine, camere sau echipamente electrice, pe care le desfacem de-a lungul Craciunului. Acesta vine in pliculete mici si este folosit pentru a pastra produsele uscate. Desi pe etichete scrie clar “Nu manca”, cainii nu au cum sa isi dea seama si se pot  otravi foarte rau.

Prajiturile de Craciun – fructele uscate care se pun in prajituri si placinte cum ar fi coacaze, stafide, etc reprezinta un pericol pentru prietenii nostri cu patru picioare pentru ca le poate provoca insuficienta renala severa.

Plantele de Craciun – cum ar fi vascul, iedera sunt toate otravitoare si pot provoca iritatii gurii, rezultand un stomac deranjat si varsaturi.

Baterii – exista intotdeauna o multime de cadouri sub pomul de Craciun care necesita baterii pentru a functiona. Acestea ar putea arata foarte apetisante pentru caini si pisici. Daca sunt digerate, bateriile pot provoca arsuri la nivelul gurii, pe gat si pot duce chiar la deteriorarea tractului lor digestiv.

Lumanari – lumanarile aprinse pot da un efect foarte interesant intr-o camera, totusi trebuie sa fim precauti deoarece animalele sunt atrase de luminile stralucitoare. Nu ar trebui sa lasati niciodata pisica singura intr-o camera cu lumanari aprinse.

Incendii – acestea pot aparea intotdeauna, insa de Craciun aveti in casa un brad uscat, electricitate in  el si un animal de companie care poate roade firele. Toate acestea pot duce la un incendiu. Cel mai bine ar fi sa nu le dati ocazia sa ajunga la pomul de Craciun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu