Personalitatea cainelui dvs este inradacinata in ADN-ul rasei sale

Un nou studiu a comparat datele de comportament ale unor caini obtinute prin sondaje facute asupra proprietarilor, cu informatii genetice pentru a identifica gene asociate cu trasaturi specifice cum ar fi agresitivitatea si atasamentul.

Studiul a descoperit 131 de locatii in genomul unui caine, care pareau a fi legate de 14 trasaturi comportamentale din diferite rase.


Unele dintre aceste asocieri genetice specifice comportamentului pot fi, de asemenea, gasite la om, sugerand ca cercetarile viitoare ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine conditiile cum ar fi anxietatea si chiar sa imbunatateasca tratamentele.

Daca ati petrecut mai mult timp in jurul cainilor, probabil ati vazut ca diferite rase au unele trasaturi destul de usor de identificat: de exemplu golden retrieverii sunt ascultatori si se joaca bine cu copiii, iar ciobanii germani tind sa fie inteligenti si protectivi.

Recent, un studiu de referinta a furnizat unele dintre primele dovezi ca aceste trasaturi de personalitate pot fi urmarite inapoi la fiecare gen de rasa, o constatare care ar putea ajuta intr-o zi oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine relatia dintre markerii genetici si comportamentul la om.

In cadrul studiului, o echipa condusa de Evan MacLean, un psiholog si medic veterinar de la Universitatea din Arizona, Tucson, a compilat date comportamentale privind diferite rase de caini obtinute de la  Canine Behavioral Assessment & Research Questionnaire, un sondaj in care oamenii descriu comportamentul cainilor prin raportarea cat de probabil este ca animalele sa se supuna comenzilor, sa manifeste frica atunci cand un strain viziteaza casa sau sa tremure in timpul unei situatii particulare.

Legaturile dintre gene si comportamentul altor specii

Interesant este ca unele dintre legaturile dintre gene specifice si trasaturi comportamentale observate in studiu pot fi gasite si la alte animale, inclusiv la oameni. Nivelurile de agresiune la vulpi, caini si oameni, de exemplu, par sa fie asociate cu un set special de gene gasite in toate cele trei specii. Iar aceste asemanari transversale se pot dovedi valoroase pentru oameni. De exemplu, asa cum remarca Scinence Magazine, oamenii de stiinta ar putea descoperi intr-o zi o relatie importanta intre genele specifice si anxietatea la caini, ceea ce ar putea duce la tratamente mai bune legate de anxietatea la oameni.

Cercetatorii au remarcat faptul ca prietenii nostri necuvantatori sunt o specie ideala pentru acest tip de cercetare, in principal datorita arhitecturii genetice simplificate “care rezulta din blocajul populatiei in timpul domesticirii si selectiei puternice in timpul diversificarii ulterioare a rasei”.

“Constatarile noastre sugereaza ca rasele de caini, de asemenea, ofera un model puternic si foarte tractabil pentru intrebari cu privire la evolutia si baza genetica a trasaturilor comportamentale”.

Totusi, merita remarcat faptul ca factorii de mediu joaca, de asemenea, un rol major in determinarea personalitatilor cainilor. Unele cercetari sugereaza chiar ca cel mai bun predictor al caracterului agresiv al unui caine este caracterul proprietarului.

Cercetatorii din cadrul acestui studiu au avertizat ca munca lor a fost pe scara larga si nu poate dovedi ca o singura gena este cauzal legata de comportamentul unei rase specifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu