Aveti grija cand folositi tratamente naturiste anti-capuse pe caini si pisici - partea I

Desi este iarna, animalele de companie sunt inca in pericol de a lua capuse. Unele capuse pot ramane active in timpul iernii, atata timp cat temperatura nu scade mult sub zero grade, potrivit Centrului de Resurse al Capuselor din Rhode Island.

Infectiile cauzate de capuse pot fi foarte grave pentru caini si pisici. De asemenea, de la animalele de companie, capusele pot trece si pe proprietarii acestora.


Pe piata sunt disponibile numeroase tratamente impotriva capuselor, insa daca sunteti precaut in a utiliza produse care contin tot felul de substante chimice, puteti fi tentati sa incercati remedii naturiste. Aceste tratamente nu sunt neaparat eficiente, afirma Lisa Murphy, profesor asociat de toxicologie la Universitatea din Pennsylvania, Scoala de Medicina Veterinara. “Daca totul este natural, nu inseamna ca animalele sunt si in siguranta”, afirma aceasta. Cativa medici veterinari ne-au explicat modalitatile potrivite de a va proteja animalele de capuse.

Produsele conventionale pentru prevenirea muscaturilor de capuse la animalele de companie se incadreaza in general in una dintre urmatoarele categorii. Prima consta in medicamente comestibile care otravesc orice capuse care vor incerca sa muste animalul si pot contine pesticide precum afoxolaner. Cel de-al doilea tip este utilizat pe suprafata blanii sau a pielii si include tratamente topice, pulberi, sampoane, spray-uri. Aceste sunt concepute pentru a pastra capusele la distanta si pot contine pesticide cum ar fi permetrin.

Tratamentele comestibile sunt de regula reglementate de Food and Drug Administration; cele de actualitate de catre Agentia pentru Protectia Mediului. Ambele agentii solicita producatorilor sa demonstreze ca produsele lor sunt sigure atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator – nu numai pentru animalele de companie, ci si pentru persoanele care pot intra in contact cu animalele.

Problema este ca unele produse de pe piata nu sunt reglementate, deoarece sunt fabricate cu ingrediente considerate ca fiind “de minim risc” pentru sanatatea umana. De exemplu, foarte multe uleiuri esentiale se incadreaza in aceasta categorie. Insa, mai multi experti au spus ca nu sunt foarte siguri de utilizarea uleiurilor esentiale pe animale.

Animalele de companie pot ingera uleiurile esentiale lingandu-si blana sau chiar absorbindu-le prin piele. Acest lucru poate provoca senzatii de inec, salivare excesiva sau spume la nivelul gurii. “Animalele pot sfarsi cu probleme cum ar fi iritarea pielii, letargie sau chiar cu probleme hepatice”.

Lasand riscurile potentiale deoparte, de asemenea, nu exista nicio garantie ca masurile corective naturale nereglementate functioneaza conform cerintelor. Unele dovezi sugereaza ca anumite uleiuri pe baza de plante au proprietati de respingere a capuselor. Intr-un studiu publicat luna trecuta in Marea Britanie, cercetatorii au cerut proprietarilor de caini sa-si trateze cainii cu o solutie de ulei de turmeric, solutie aplicata inainte de fiecare plimbare. Dupa aproximativ o luna de utilizare a acestui ulei, numarul celor care au gasit capuse pe pielea animalelor a fost mult mai mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu