Cum sa tinem animalul de companie in siguranta de Sarbatori? - Partea I

Vremea rece, locurile foarte aglomerate, alimentele grele si petrecerile frecvente sunt lucruri previzibile ale Sarbatorilor de iarna, insa tot acest haos festiv poate constitui un pericol mare pentru animalele dvs de companie.

“Nu numai ca proprietarii de animale de companie jongleaza cu multe dintre responsabilitatile lor in aceasta perioada a vacantei, dar apar adesea si schimbari in rutina – cum ar fi faptul ca vor aparea si musafirii – ceea ce poate duce la situatii periculoase pentru prietenii nostri necuvantatori”, spune Leni Kaplan, lector la Colegiul Universitatii Cornell de Medicina Veterinara.

L-am intrebat pe acesta si pe alti experti in domeniu despre cele mai mari pericole la care sunt expuse animalele de companie in timpul vacantelor de iarna si ce putem face pentru a le tine in siguranta.

1. Temperaturi extrem de reci


Indiferent daca animalul dvs are blana lunga sau scurta, o data ce temperatura scade sub o grade, timpul petrecut in afara casei este la fel de amenintator pentru animale ca si pentru oameni – si ar trebui sa fie redus la minimum, potrivit lui Edward Cooper, seful Serviciului de urgenta pentru animale mici de la Universitatea de stat din Ohio.

Ce trebuie sa faceti – limitati timpul in afara casei atunci cand temperatura scade sub nivelul de inghet, numai la plimbari scurte sau puteti sa puneti o haina pe animalul dvs – in special pentru rasele mici sau cainii cu mai putina grasime corporala, cum ar fi ogarii. Animalele care doresc sa isi petreaca timpul afara in curte ar trebui sa aiba acces la un spatiu cald si uscat care sa le adaposteasca de vant si zapada.

2. Bazine, rauri si lacuri inghetate


Animalele de companie sunt dornice sa exploreze si ar putea sa nu stie de cele mai multe ori sa evite corpurile partial inghetate. “Cainii in special pot fi mai aventurosi, aventurandu-se deseori pe gheata care nu este suficient de puternica”, spune Cooper. “Atunci cand temperaturile au valori de inghet, pericolul de hipotermie este unul extrem de mare”.

Ce trebuie sa faceti: Daca locuiti in apropierea unei ape inghetate sau vizitati un astfel de loc in timpul iernii, nu riscati nimic si tineti animalele intotdeauna in lesa, pe langa dvs.

3. Crini, craciunite si alte plante otravitoare


Frunzele rosii si verzi ale craciunitelor sunt foarte frumoase insa un animal de companie care le inghite poate experimenta iritatii in jurul gurii. De asemenea, mai sunt si crinii, care odata inghititi de un animal pot provoca varsaturi si diaree, ceea ce va necesita o vizita la un cabinet veterinar de urgenta. “Crinii sunt foarte toxici, in special pentru pisici. Planta este foarte daunatoare pentru rinichi si poate provoca chiar si insuficienta renala”, afirma acelasi medic Cooper.

Ce trebuie sa faceti: crinii sunt atat de periculosi pentru pisici incat cei care detin un astfel de animal de companie ar trebui sa nu aiba deloc o asa floare in gospodarie. Daca sunteti iubitori de flori, cel mai bine ar fi sa consultati directorul ASPCA al plantelor pentru a vedea care sunt toxice pentru animalele de companie si care nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu