Cainii au mai multe fete expresive cand oamenii ii privesc

Micul meu caine Daisy, din rasa Beagle, poate sa obtina orice isi doreste de la mine, datorita ochilor ei mari. E aproape ca si cum stie ca daca vine si ma priveste cu ochii ei mari, o sa ma faca sa ii dau tot ceea ce isi doreste.

Si, potrivit unui nou studiu de la Centrul de cunoastere a cainilor din Portsmouth, cainii precum Daisy fac deliberat mai multe expresii faciale atunci cand ii urmarim si acesta ar putea fi modul lor de a comunica cu noi. Studiul a fost condus de Dr. Juliane Kaminski si a fost publicat in numarul din 2017 al stirilor stiintifice.


Medicul veterinar Kaminski si echipa sa de cerecetatori au ajuns la concluzia lor dupa ce au vazut 24 de caini diferiti, rase si varste diferite. Fiecare caine a fost filmat individual intr-o camera, alaturi de o persoana si au trecut prin diverse scenearii, atunci cand persoana se uita la caine, cand se uita in alta parte sau atunci cand hranea cainele.

Ulterior, oamenii de stiinta au studiat expresiile faciale ale cainilor folosind sistemul de codificare a fetelor (DogFACS), are este un instrument stiintific folosit pentru codificarea miscarilor faciale ale cainilor. (este o adaptare a sistemului FAC creat pentru oameni de catre Paul Ekman si Wallace Friesen in 1978). Kaminski si echipa ei au descoperit ca fiecare caine a avut diferite chipuri animale atunci cand persoana din camera se uita la el, inclusiv isi ridicau sprancenele si limba, mult mai mult decat atunci cand persoana se intorcea cu spatele.

“Constatarile par sa sprijine dovezile cum ca acestia sunt sensibili la atentia oamenilor si ca expresiile sunt incercari potential active de a comunica, nu o simpla expunere emotionala”, afira dr. Juliane Kaminski intr-o declaratie de presa.

Cel mai surprinzator este faptul ca nici prezenta alimentelor nu a influentat cainii la fel de mult ca afectiunea umana. “Am stiut ca animalele domestice acorda atentie unui om si cat de atent este acesta – intr-un studiu anterior am gasit, de exemplu, ca unii caini au fust mancarea mai des atunci cand ochii omului au fost inchisi sau cand erau intorsi cu spatele”, spune Kaminski. “Intr-un alt studiu, am descoperit ca o parte din caini urmaresc privirea oamenilor numai daca omul stabileste mai intai un contact vizual cu acesta.”

Desigur, este posibil sa nu stim niciodata, indiferent cati oameni de stiinda studiaza acest lucru, daca cainii nostri inteleg cu adevarat ceea ce spunem sau daca incearca cu adevarat sa comunice cu noi prin ochii sau chipul lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu