Un expert ne explica de ce iubim animalele de companie

Cercetatorii petrec mult timp explorand ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “interactiunea om-animal”, iar industria de animale de companie ruleaza foarte multi bani promovand ceea ce prefera sa numeasca “legatura om-animal”. Dar acest concept ar fi putut fi ridicol cu ani in urma, cand animalele au servit un rol mai util in viata noastra. Si a fost “profund demodat” printre cercetatori inca din anii 1980, dupa cum scrie si John Bradshaw in noua sa carte “Animalele din jurul nostru: Cum ne fac umani”.


Bradshaw, cercetator onorific la Universitatea din Bristol, in Anglia, stie. El a fost instruit ca biolog – unul care a inceput prin a studia animale, nu oameni si nu relatia lor. Dar acesta afirma ca lucrarea sa asupra comportamentului cainelui si al pisicii l-a determinat sa concluzioneze ca nu va intelege pe deplin aceste subiecte, fara sa ia in considerare modul in care oamenii gandesc.

In ultima sa carte, Bradshaw sustine ca fasctinatia pentru animalele de companie nu se datoreaza faptului ca ar fi folositoare, nici macar pentru ca sunt dragute si cu siguranta nu pentru ca ne vor face sa traim mai mult. In schimb, scrie acesta, detinerea animalelor de companie este o parte intrinseca a naturii umane, una inradacinata profund in evolutia propriei noastre specii. Astfel o publicatie importanta a discutat cu Bradshaw despre concluzille sale.

Q: Primim multe communicate de presa si citim o multime de titluri despre modul in care animalele de companie ne fac mai sanatosi. Totusi, stiinta este destul de neclara, nu-i asa?

A: Exista dovezi ca interactiunea cu animalele de companie reduce nivelul de stres al oamenilor, cu conditia ca animalul sa se comporte corect. Interactiunile bune au un efect destul de profund, provocand modificari ale oxitocinei si ale endorfinelor beta. Acestea sunt schimbari actuale care se petrec in corpul cuiva care mangaie un caine prietenos. Dezavantajul este ca animalele de companie care traiesc cu oamenii, provoaca de multe ori stres, cheltuieli si tot felul de lucruri care pot prova certuri in cadrul unei familii. Si daca punem aceste lucruri in balanta, probabil ca ajungem la un fel de echilibru. Asadar, in general probabil ca detinerea unui animal de companie nu are niciun efect major asupra sanatatii in ambele directii. Daca aveti un caine caruia ii place sa iasa afara la plimbare mult si des probabil ca veti avea si dvs cateva beneficii daca sunteti o persoana sedentara in rest.

Q: Ce dauneaza daca oamenii au convingeri gresite despre animalele de companie? O multime de animale au nevoie de case.

A: Cel mai mult dauneaza faptul ca unele persoane ocolesc ideea cum ca ar trebui sa stie cat mai multe despre animalele de companie si cresterea lor. Cu 50 sau 100 de ani in urma, cunoasterea modului de a avea grija de animale a fost transferata de la o persoana la alta. In prezent, suntem mult mai solitari, iar ideea ca pur si simplu detinerea unui animal de companie ne va face mai fericiti si fara stres nu este una buna daca nu ne interesam inainte si de nevoile pe care le va avea animalul. In prezent avem o multime de cunostinte despre felul in care gandesc cainii si cum se simt, dar totusi aceasta cunoastere nu a ajuns la toti cei care detin un caine si ei ii ingrijesc tot cum stiau de pe vremuri.

Q: In aceste zile cheltuim foarte multi bani pentru a ingriji animalele de companie, le trimitem in spatii de wellness si le cumparam mobilier. Cum au ajuns lucruruile de la simpla crestere a unui animal de companie la ce este in prezent?

A: Daca va uitati la animalele de companie detinute de nobilime in Evul Mediu, veti gasi caini, pisici, maimute si pasari care au fost tratate foarte bine si hranite numai cu alimente alese. Nu au fost imbracate de Halloween pentru ca nu fusese inventat, dar cred ca obiceiul acesta este unul destul de vechi. Totusi este mult mai raspandit acum pentru ca acum avem acces la informatie si avem si alte resurse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu