Cum ne pot manipula cainii

Dimineata, ma asez la biroul de unde lucrez, desfac un pachet de biscuiti si alaturi de paharul cu lapte cald vreau sa iau micul dejun. Totusi, de fiecare data in raza mea vizuala apare el, un caine micut, bland si foarte pufos care se pune pe picioarele mele si cu o singura privire este de ajuns sa ma faca sa renunt la acei biscuiti in favoarea sa. Ca de fiecare data, a reusit sa ma convinga sa ii dau biscuitii mei fara sa zica nimic, cu o singura privire.


Cu o manipulare zilnica din partea acestuia, nu am fost surprins cand am citit pentru prima data ca si cainii isi folosesc expresiile faciale pentru a interactiona cu lumea umana. Un studiu recent publicat in revista Scientific Reports a constatat ca prietenii nostri necuvantatori isi misca mult mai mult fata atunci cand oamenii se uita le ei, sugerand astfel ca aceste expresii sunt incercarile lor de a comunica cu noi – desii oamenii de stiinta implicati au subliniat ca nu stiau cu exactitate ce incercau sa spuna cainii.

In acest sens ma bucur sa ii pot ajuta putin. De exemplu, spun ei in studiu, ca o expresie ar fi largirea usoara a ohcilor – o trasatura comuna printre cainii care se uita la oameni si o lovitura directa a nostalgiei tale pentru ei. In acel moment cand cainele dvs va priveste asa parca uitati de toate petele de pe covor, cablurile de la calculator roase sau mobila zgariata si incercati sa-l priviti inapoi cu multa dragoste si sa-i oferiti ceva in schimb, chiar ca vorbim de faptul ca il frecati pe spate sau ii oferiti ceva ce ii place sa manance.

Toate aceste expresii faciale lucreaza si in cealalta directie. Desi stiu ca un caine nu poseda capacitatea necesara pentru a planifica si a executa emotiile pe care le traieste, Wilf, un terrier mic, pe care nu l-as descrie ca fiind in general in legatura cu emotiile lui, este un maestru al artei intunecate. De exemplu, atunci cand fac pregatirile necesare pentru a iesi seara undeva – il scot la plimbare, ii dau sa manance, ii lasa apa proaspata si, in general ma ingrijesc de toate nevoile pe care ar putea sa le aiba – vad cum ma urmareste cu o privire foarte expresiva, cu coada intre picioare, de parca mi-ar spune nu pleca. Totusi, se intampla uneori sa ma intorc acasa dupa cateva minute pentru ca am uitat ceva si sa-l gasesc tolanit in mijlocul patului dormind, fara sa ii mai pese ca am plecat.

Autorii studiului, realizat de Universitatea din Portsmouth, recunosc ca, desi constatarile lor sustin ideea ca aceste expresii faciale sunt “incercari potential active de a comunica”, este mai greu de stabilit daca acest comportament este intentionat.

Este o intrebare pe care si-au pus-o multi alti cercetatori si medici veterinari inainte, dar din pacate este extraordinar de greu de dovedit ceea ce spun cu adevarat ochii unui caine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu