Cainii ajuta la prevenirea eczemelor si a astmului?

Animalele sunt un declansator comun pentru simptomele eczemelor si astmului, dar doua noi studii din SUA arata ca prietenii nostri necuvantatori nu pot fi inamicii pe care multe persoane ii cred.

Primul studiu arata ca bebelusii nascuti intr-o casa unde a existat si un caine in timpul sarcinii, beneficiaza de protectie impotriva eczemelor in primii ani de viata. Al doilea studiu arata ca acestia pot oferi un efect protector impotriva astmului, chiar si la copiii alergici la caini.


Studiul eczemelor

Prin acest studiu, o echipa formata din medici veterinari cu o vasta experienta, au analizat perechea mama-copil din Detroit, SUA, expuse la unul sau mai multi caini timp de cel putin o ora pe zi in timpul sarcinii.

Constatari: Cercetatorii au descoperit ca expunerea mamei la caini inainte de a naste un copil, a fost semnificativ asociata cu un risc mai scazut de eczeme in momentul in care copilul a facut doi ani. Cu toate acestea, efectul protector a scazut pana la varsta de 10 ani.

Studiul astmului

In cel de-al doilea studiu, cercetatorii au examinat efectele a doua tipuri diferite de expunere la caini pentru 180 de copii cu astm din Baltimore, SUA. Primul tip a fost proteina sau alergenul care afecteaza copiii alergici la caini. Cel de-al doilea tip erau elemente, cum ar fi bacteriile pe care un caine le putea  purta.

Constatari: Cercetatorii au descoperit ca in randul copiilor cu astm bronisc care au fost alergici la caini, expunerea la elementele pe care cainii le pot avea, au avut un efect protector impotriva simptomelor astmului. Cu toate acestea, expunerea la alergeni poate provoca copilului mai multe simptome de astm bronsic si ramane o preocupare majora.

Cele doua studii au fost prezentate la Colegiul American de Alergie, Astm si Imunologie (ACAA), in cadrul intalnirii stiintifice anuale din Boston. Desi interesante, rezultatele sunt preliminare si nu au fost revizuite si de alte persoane din acest domeniu.

Reactii

Dr. Erika Kennington a reactionat la rezultatele acestui studiu: “Este un studiu interesant, insa a implicat doar un mic esantion de 180 de copii. Este nevoie de mai multa cercetare in ceea ce priveste animalele de companie si astmul, astfel incat oamenii cu astm, inclusiv copiii, sa poata obtine ajutorul de care au nevoie”.

Persoanele care au alergie la caini ar trebui:
- sa nu lase cainele sa intre in dormitor, sa il lase in alte camere din casa, dar nu unde se petrece noaptea.
- sa se spele foarte bine pe maini de fiecare data dupa ce pun mana pe un caine.
- sa aspire regulat cu un aspirator de inalta eficienta (HEPA).
- sa se asigura ca animalul este spalat frecvent pentru a reduce alergenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu