Opt boli pe care animalele de companie le pot lua de la oameni - II

Gripa


Primul caz inregistrat de transmitere fatala de la om la pisica a virusului gripei pandemice H1N1 a avut in Oregon in anul 2009. Proprietarul animalului de companie a devenit grav bolnav de gripa si a trebuit sa fie internat in spital. In timp ce era inca in spital, pisica ei a decedat si de pneumonie cauzata de infectia cu H1N1. De atunci, pisicile, cainii si chiar dihorii au fost identificati cu infectie pandemica H1N1 care pare sa provina de la oameni. Semnele bolii au fost similare cu cele observate la om, cu probleme respiratorii, inapetenta si rareori, deces. Studiile serologice au sugerat ca expunerea – si reactia – la virusurile de gripa umana sunt mai frecvente la animalele de companie decat au fost suspectate anterior. Pentru a fi in siguranta, daca suferiti de semne care pot sa arate o gripa, atunci este de preferat sa evitati contactul cu animalele de companie pe care le aveti sau le intalniti.

Oreionul


Oreionul este o boala virala care da febra si dureri de cap la om si de cele mai multe ori glandele salivare parotide se umfla si devin dureroase, iar in mod exceptional pot aparea si complicatii foarte grave. Datorita vaccinarilor cu MMR, aceasta boala este rareori vazuta acum. Este o boala care poate fi notificata, ceea ce inseamna ca autoritatile au o statistica clara asupra incidentei: de exemplu in primul trimestru al anului 2017, in Anglia au fost peste 200 de cazuri. In general aceasta boala se face in copilarie, insa ea poate afecta si adultii si, neobisnuit, poate afecta cainii care au semne similare cu oamenii. Asadar, daca cineva din familia dvs este diagnosticat cu oreion, asigurati-va ca ii tineti departe de cainele familiei.

Salmonella


Majoritatea cazurilor de Salmonella sunt legate de intoxicatii alimentare, dar oamenii pot lua de asemenea aceasta infectie bacteriana si prin contactul cu animale infectate si, in acelasi mod, animalele pot fi infectate de oameni care transporta boala. Semnele de infectie sunt similare pentru toate speciile, cu greata, varsaturi, diaree, febra, dureri de cap si crampe abdominale. Cainii si pisicile sunt mai rezistenti la Salmonella decat oamenii, dar riscurile nu trebuie ignorate: daca exista o infectie cu Salmonella la om intr-o gospodarie, atunci trebuie luate masuri de igiena riguroase pentru a evita expunerea animalelor.


Giardia


Infectia cu Giardia se raspandeste prin apa potabila, inclusiv fantani, lacuri si curenti. Boala poate infecta cainii, pisicile si oamenii si se pot raspandi de la unul la altul. Semnul principal este diareea, asa ca, daca sunteti afectat de acest lucru, acordati o atentie deosebita igienei dintre dvs si animalul de companie in care Giardia este cauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu