Opt boli pe care animalele de companie le pot lua de la oameni - I


Zoonozele sunt boli pe care oamenii le pot lua de la animale


Majoritatea oamenilor sunt constienti de existenta zoonozelor – acele cateva boli pe care animalele de companie le pot transmite oamenilor: exemplele include rabia, toxoplasmoza si o serie de infectii bacteriene care pot fi luate prin contact direct cu animalele sau prin contaminarea unei rani de pe pielea umana. Simpla atentie la prevenire, inclusiv vaccinarea si igiena de baza, sunt de obicei suficiente pentru a mentine aceste probleme potentiale sub control.

Zoonozele inverse sunt boli pe care animalele le pot lua de la oameni


Dar cum ramane cu scenariul opus: asa numitele “zoonoze inverse”, care sunt bolile pe care oamenii le pot transmite animalelor de companie? Daca sunteti acasa cu nasul infundat, cu temperatura ridicata si o stare generala proasta, exista sansa sa puteti trece toate acestea asupra cainelui sau pisicii dvs?

Zoonozele inverse sunt rare, dar ele apar. O revizuire recenta a literaturii academice a gasit 56 de articole (din 56 de tari in decurs de trei decenii) care au documentat transmiterea bolilor de la om la animal. Tipurile de boli implicate au fost largi, cu 38% cauzate de bacterii, 29% virusuri, 21% paraziti si 13% agenti patogeni fungici. Viata salbatica, animalele de ferma si animalele de companie erau toate implicate.

Asadar, de ce boli ar trebui sa se fereasca oamenii astfel incat sa isi protejeze animalele de companie?


Dermatomicoza


Viermele cutanat sau dermatomicoza este o infectie a pielii care afecteaza atat oamenii cat si animalele. In ciudat numelui sau, dermatomicoza este cauzata de o ciuperca, nu de un parazit sau de un vierme. La om, provoaca zone circulare de roseaza (diametrul 1-2 cm) care pot sa dea senzatii de mancarime. Dermatomicoza este transmisa prin contact direct cu un individ infectat (uman sau animal), precum si prin obiecte contaminate, cum ar fi perii, imbracaminte sau prosoape. Viermele cutanat raspunde, in general, la tratament atat la oameni cat si la animalele de companie, dar poate provoca cicatrici, mai ales atunci cand este infectat scalpul uman, deci este o boala ce trebuie luata in serios. Daca dezvoltati leziuni suspecte ale pielii, evitati contactul cu animalele de companie pana cand medicul dvs va exclude aceasta boala. Si daca animalul dvs de companie – caine sau pisica – are semne de boala a pielii, evitati contactul apropiat pana cand veti primi o confirmare de la medicul veterinar ca nu dermatomicoza este problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu