Probleme cu comportamentul pisicii - II

Presupunand ca medicul veterinar va confirma ca pisica este perfect sanatoasa si nu are nicio problema, atunci este momentul sa incepeti sa cautati alte cauze ale comportamentului ei. Este litiera murdara? Pisicile au un simt al mirosului mult mai bine dezvoltat decat al oamenilor si au tendinta de a evita zonele in care pot mirosi deseuri ingropate, fie ca vorbim de propriile lor deseuri sau de cele de la o alta pisica. 

Cel mai bine ar fi sa indepartati continutul zilnic sau chiar de doua ori pe zi si sa spalati litiera. V-ati schimbat tipul de asternut pe care il puneti in litiera? Pisica poate sa fie potrivnica atunci cand simte un miros nou in litiera. Multor pisici nu le place mirosul asternuturilor parfumate din litiere. De obicei, cel mai bine este sa ii puneti in litiera asternuturi neparfumate; daca insa decideti ca vreti sa schimbati acest lucru, incercati sa o faceti treptat, cate putin in fiecare zi. Unde este litiera asezata? In cazul in care se afla intr-o zona zgomotoasa sau aglomerata din casa sau pisica a fost speriata intr-un moment in care o folosea, atunci cel mai bine este sa mutati locul litierei intr-o zona in care pisica se simte comod si unde poate fi singura. Ca regula generala, lasati un bol cu mancare uscata in locul in care doriti sa pisica sa nu isi faca nevoile, este foarte cunoscut faptul ca acestea nu fac acest lucru in locurile in care mananca. De asemenea, si in acest caz trebuie sa aveti rabdare, mutati litiera treptat pana la pozitia ei finala, nu o duceti direct.

Zgariatul
Reflexul zgariatului la feline este pur si simplu prea adanc inradacinat pentru a fi eliminat. Taierea ghearelor pisicii nu va rezolva problema si este un obicei pe care vi-l recomandam sa-l evitati daca este posibil. Mai bine si cu sanse mai mari de reusita este sa faceti mobila si alte obiecte din casa, mai putin atractive pentru pisica dvs., utilizand bariere fizice sau chiar diferite produse din comert utile in acest sens. De exemplu, puteti cumpara un obiect special conceput in acest sens, pentru a fi zgariat de catre pisici. Unele pisici prefera astfel de obiecte sa fie acoperite cu un covor sau un material asemanator, cu toate ca de multe ori ghearele lor raman blocate in acesta; totusi, cu cat este mai zdrentuit un covor cu atat mai bine. 

Unor pisici  este posibil sa le placa senzatia pe care o au atunci cand calca pe covor. In timp ce majoritatea pisicilor prefera ca astfel de obiecte destinate zgariatului sa fie verticale, altele prefera sa fie orizontale, si astfel puteti experimenta cu diferite tipuri de materiale. Puteti pune un obiect pentru zgariat intr-o zona deschisa a casei dvs, intr-o zona in care urmele lor de gheare se vor vedea mai usor. De asemenea, din moment ce majoritatea pisicilor se bucura sa zgaraie ceva atunci cand se trezesc, putem aseza un al doilea astfel de obiect in apropierea locului de dormit preferat de pisica. Frecarea labelor pisicii dvs de acest obiect de cateva ori o poate atrage in viitor mai rapid, deoarece are propriul miros depus acolo. De asemenea, puteti face totul mai atractiv prin asezarea jucariei favorite pe acest obiect special cumparat pentru a fi zgariat de catre pisica. Un alt lucru foarte important, este sa rasplatiti pisica de fiecare data cand se joaca si incearca sa zgarie acest obiect, fie prin afectiune fie printr-o rasplata culinara; in cazul in care mai zgarie si mobila din casa cel mai bine este sa puneti pentru o perioada de timp banda dublu adeziva pe zonele vizate de catre pisica si sa ii aduceti mai aproape de acest loc si obiectul pentru zgariat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu