Probleme cu comportamentul pisicii - I

Fiti realisti cu asteptarile dvs. Anumite comportamente ale pisicilor le sunt inradacinate in psihicul lor si nu mai pot fi modificate. Trezitul in timpul noptii, urcatul pe mobilier de exemplu sunt specifice felului lor de feline salbatice. Daca pisica dvs obisnuieste sa stea treaza noaptea si sa dea ture prin casa, atunci incercati sa va jucati cu ea cateva minute inainte de culcare.

De asemenea, puteti sa dormiti cu dopuri in urechi atata timp pana cand pisica va realiza ca nu o sa va treziti in miezul noptii sa ii puneti mancare suplimentara. Nu o certati atunci cand se uraca pe draperii si perdele, mai bine investiti intr-un copac din acela de escaladare, special pentru pisici. Catararea este un instinct al lor.

Problemele de comportament au sanse mai mici sa apara daca veti intelege cum functioneaza mintea felinelor. Intelegerea lucrului care sta la baza anumitor comportamente va va ajuta sa stabiliti daca ar trebui sa incercati sa conditionati pisica atunci cand face un anumit gest sau sa schimbati anumite obiecte din casa sau chiar propriul comportament. Pentru a schimba comportamentul unei pisici trebuie sa porniti gradual si sa nu grabiti sub nicio forma lucrurile. Inarmati-va cu rabdare si cu trecerea timpului veti vedea si rezultatele.

Mestecatul
Unele pisici, mai ales pisoii mici, dezvolta prostul obicei de a mesteca obiectele de uz casinc si cam tot ce prind in calea lor. Acest lucru poate fi un reflex instinctiv transferat de la natura, pentru ca felinele din salbaticie trebuie sa treaca de piele, blana, pene pentru a ajunge la carne si oase, insa intr-o casa acest comportament poate fi mortal – mai ales cand ajung sa mestece firele de electricitate. Cel mai bun lucru este sa ascundeti obiectele si lucrurile ce pot fi mestecate sau puteti sa le faceti sa aiba un gust si un miros foarte rau pentru pisici. Firele, de exemplu, pot fi infasurate in banda dublu adeziva si date cu un spray cu miros neplacut pentru pisici.

Problemele cu litiera
Multe dintre pisici elimina ocazional fecalele in afara litierei. Orice schimbare in acest obicei al pisicii este un motiv de ingrijorare si poate semnala o problema de sanatate. Durerea din timpul procesului, poate face ca pisica sa simta o aversiune fata de litiera. In acest caz, o vizita la cabinetul veterinar cat mai curand posibil, este obligatorie. Medicul poate determina daca la baza acestui comportament se afla o boala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu