Greseli la ingrijirea porcusorilor de Guineea – I

Sursa foto: www.telegraph.co.uk
Porcusorii de Guineea sunt originari din Peru si Bolivia si sunt animale de companie minunate – dragute, sociale, ieftine si relativ usor de ingrijit. Cu toate acestea, majoritatea celor care isi cumpara un astfel de animal de companie nu stiu prea multe despre cresterea lor. Astfel, porcusorii de Guineea, la fel ca si alte rozatoare mici, sunt destul de delicati si o boala contractata de exemplu in sezonul rece, le poate fi fatala intr-o perioada de timp foarte scurta.

Cele mai frecvente greseli facute de cei care detin porcusori de Guineea, si nu au experienta, sunt  urmatoarele:

1) Plasarea custii in mod gresit. Ambele temperaturi extreme, ori prea cald ori prea rece, sunt daunatoare pentru porcusorii de Guineea. Ei pot face foarte usor insolatie la temperaturi de peste 30 grade, dar de asemenea, pot si ingheta la temperaturi sub 10 grade.

Greseli atunci cand sunt manipulati. Modul corect de a ridica porcusorii de Guineea este cu o mana sa tineti animalul prin plasarea degetului mare sub unul din picioarele din fata, iar cu cealalta mana sa il sustineti de sub picioarele din spate. Nu este bine sa ii trageti de blana sau de picioare.

3) Taiati-le unghiile. Acest lucru trebuie facut in mod regulat, cel putin o data pe luna, deoarece unghiile cresc si ii incomodeaza. Daca au unghiile prea mari exista riscul sa le rupa usor, iar ruperea unei unghii poate duce la infectii si abcese.

4) Monitorizati-le greutatea. Pentru a stii ca animalul dvs este sanatos trebuie sa il cantariti saptamanal. O pierdere in greuate de 56 – 84 grame poate indica debutul unei probleme. In cazul in care porcusorul dvs pierde mai mult de 100 grame, atunci este necesar sa consultati un medic veterinar de urgenta. Daca acesta nu mananca poate sa fie grav bolnav, iar medicul este singurul care il poate ajuta. Este posibil sa fie necesar sa hraniti animalul chiar dvs personal. Din fericire, porcusorii de Guineea nu sunt bolnavi prea des, insa atunci cand sunt, este foarte grav. Cei bolnavi, de foarte multe ori, in cateva zile sau chiar ore sfarsesc prin a muri. Din acest motiv este foarte important ca atunci cand porcusorul dvs inceteaza sa manance sa nu amanati momentul deloc si sa mergeti la un cabinet veterinar, nu asteptati sa vedeti daca isi revine, aproape in toate cazurile nu se intampla acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu