Ce trebuie sa faceti atunci cand pestele dv si-a pierdut apetitul

Acesta este un lucru destul de des intalnit la pesti si printre primele semne pe care oamenii le observa atunci cand pestisorul are probleme. Pierderea apetitului poate fi cauzata de proasta calitate a apei, boli infectioase sau non-infectioase, hranire necorespunzatoare si altele. De cele mai multe ori, atunci cand un peste se imbolnaveste, creste riscul ca si ceilalti pesti sa se imbolnaveasca. Tineti minte ca folosirea unor medicamente fara un diagnostic exact poate face mai mult rau decat bine si poate complica lucrurile. 

Calitatea apei este cel mai important factor pentru mentinerea sanatatii pestilor. Acestia inoata in apa, traiesc in apa si respire tot acolo. Multe procese biologice depind de calitatea apei, pentru ca aceasta sa fie potrivita pentru pesti. Astfel, pestii isi pot pierde apetitul daca apa este contaminata cu reziduuri (amoniu, nitrati sau nitriti), daca temperature apei este prea ridicata sau scazuta, daca nivelul de oxigen este scazut si dioxidul de carbon crescut, daca pH-ul este necorespunzator sau daca exista toxine in apa. Asadar, acesti parametrii ar trebui verificati atunci cand descoperiti ca pestii si-au pierdut apetitul. 

Cauzele infectioase sunt de asemenea numeroase. Acestea includ bacteria, virusuri, viermisori, crustacee, ciuperci si altele. Bolile infectioase pot fi cauzate de introducerea unui nou peste in acvariu sau a unor plante noi. Cu exceptia catorva boli, majoritatea necesita o examinare la microscop pentru stabilirea diagnosticului. Este recomandat sa va adresati unui medic veterinar cu experienta, pentru ca multe dintre aceste boli nu prezinta semne clinice specifice. Avand un diagnostic corect, puteti administra un tratament corespunzator. 

In ceea ce priveste bolile non-infectioase, lista este la fel de lunga. Pestele poate avea o boala interna, precum o tumora. Se prea poate ca hrana sa fi expirat (verificati data expirarii, verificati si conditiile de depozitare). Poate ca pestele a devenit pretentios si s-a saturat de acelasi meniu zilnic. Incercati o hrana variata, chiar si hrana vie.

Ca orice animale de companie si pestii pot fi afectati de diferite boli. Un peste bolnav constituie un pericol pentru toti pestii din acvariul respectiv. Este foarte important sa fii atent la pestii tai si sa te asiguri in permanenta ca sunt sanatosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu