Este oare timpul pentru eutanasierea animalului de companie?

Aceasta este cea mai grea decizie pe care iubitorii de animale trebuie sa o ia: este oare cazul sa eutanasiem animalul de companie?

Nu exista un raspuns corect sau gresit. Este o decizie care se ia in cunostinta de cauza. Scopul este sa tineti animalul in viata cat mai mult posibil daca acesta se simte confortabil, dar trebuie sa ii curmati suferinta, daca este cazul.

Vorbiti cu un expert
Primul pas este sa vorbiti cu medicul veterinar in legatura cu starea generala a animalului de companie si nivelul de durere pe care acesta il suporta. Medicul veterinar poate ca nu va va spune in mod direct ce sa faceti, dar poate evalua in mod obiectiv starea de sanatate a prietenului necuvantator. 

Daca animalul dvs de companie este bolnav si stiti  ca nu sunt sanse sa se insanatoseasca, atunci ar trebui sa va concentrati pe diminuarea durerii (sau confuziei, daca vorbim despre dementa). 

Ce ar trebui sa observati
Cand sunteti doar dvs acasa cu animalul de companie si veterinarul nu este prin preajma, cum va puteti da seama daca starea animalului s-a inrautatit fata de saptamana precedenta? Veterinarii va recomanda sa faceti o lista cu cinci lucruri pe care prietenul necuvantator le prefera: intampinarea musafirilor la usa? Aducerea mingiei? Jucarii? Recompense? Notati-le si tineti animalul sub observatie inca de cand este sanatos, pentru a putea face diferenta cand va fi cazul.

Faceti planuri
Ideal ar fi sa va faceti un plan de dinainte ca starea animalului de companie sa se inrautateasca. In acest fel, atunci cand acest lucru se va intampla, va veti putea revizui planul si veti lua masurile necesare in concordanta cu acesta. Cand este momentul potrivit pentru eutanasie? Cand nu se mai bucura sa faca doua lucruri din lista de cinci? Trei? Sau poate cinci din cinci? Este decizia dvs. 

Totusi, poate nu este cazul sa se ajunga acolo. De cele mai multe ori, cand animalele de companie imbatranesc, nu mai fac lucrurile cu placerea cu care le faceau odinioara. Atunci este momentul sa va ganditi la confortul sau. Inca se mai bucura macar 30% atunci cand va plimbati sau cand primeste recompense? Poate chiar 50%, sau deloc?

Puneti-va in locul lui
Ganditi-va la cum se simte animalul dvs. Necuvantatoarele se aseamana destul de mult cu noi, asa ca un blocaj renal s-ar putea simti aproximativ la fel la un caine si un om. Intrebati medicul veterinar cu privire la ceea ce simte animalul dvs de companie.

Uneori este simplu sa va dati seama ca a sosit momentul in care animalul de companie trebuie eutanasiat. Pur si simplu simtiti asta. Se intampla ca acesta sa nu mai manance sau sa nu mai controleze cand si unde urineaza. Poate ca singurul lucru pe care il mai poate face este sa stea intins. Si atunci stiti ca, fie din cauza bolii sau a varstei, aceste lucruri nu se vor imbunatati. Poate este un mod simplu de a privi problema, dar va va usura decizia.

Zone gri
Cum procedati atunci cand simptomele sunt mixte?
Un animal care sufera de artrita poate parea vesel chiar daca incheieturile sale au cedat si nu mai poate merge. Asa ca acestea pot fi, intr-adevar, cele mai dificile momente si decizii: atunci cand animalul de companie pare vesel si alert, chiar daca nu mai poate merge. Specialistii ne recomanda sa privim sistemul de muschi si scheletul ca fiind organe vitale, iar cand acestea cedeaza, animalul de companie nu mai are o buna calitate a vietii.

Asadar, ar trebui sa fim atenti la toate semnele si simptomele pe care animalele noastre de companie le au si, chiar daca este neplacut si dificil, uneori eutanasierea acestora este cel mai bun mod de a le alina suferinta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu