Despre leucemia la feline

Daca saptamana trecuta am abordat un subiect delicat si anume cum ne dam seama ca a venit momentul sa ne eutanasiem prietenii necuvantatori, astazi va propun un subiect la fel de sensibil: 

Leucemia in randul felinelor.
Virusul leucemiei in cazul felinelor (FeLV) este a doua cauza de deces dupa trautatisme, omorand aproximativ 85% din pisicile infectate, in numai trei ani de la punerea diagnosticului. Virusul cauzeaza anemie sau limfom, dar pentru ca suprima sistemul imunitar, poate duce la deces din cauze infectioase.

Cu toate acestea, diagnosticarea felinelor cu leucemie nu inseamna neaparat o condamnare la moarte; aproximativ 70% dintre pisici sunt capabile sa reziste virusului sau sa il elimine singure.

Cum se transmite virusul leucemiei
Leucemia felina este o boala care afecteaza numai pisicile – nu poate fi transmisa oamenilor, cainilor sau altor animale. FeLV se transmite de la o pisica la alta prin saliva, sange si uneori prin materiile fecale sau urina. Virusul nu rezista in afara corpului felinelor decat cel  mult cateva ore. Ingrijirea si pieptanarea pisicilor cu aceleasi ustensile, precum si bataile intre feline sunt cele mai comune moduri in care virusul se transmite. Puii de pisica pot contracta virusul in timp ce sunt in uterul mamei sau prin laptele acesteia. Virusul se transmite de regula de la pisicile aparent sanatoase, asa ca desi o pisica pare in regula, aceasta poate fi infectata si poate transmite virusul.

Factorii de risc ai pisicii dvs.
Intrarea in contact cu pisici infectate creste riscul ca pisica Dvs sa contracteze FeLV, mai ales daca vorbim despre pui de pisica sau pisici tinere. Pisicile mai batrane pot contracta virusul mai greu, deoarece sistemul lor imunitar se intareste odata cu varsta. Riscul ca o pisica ce sta numai in casa sa contracteze acest virus este foarte mic. Dar intr-o casa in care locuiesc mai multe pisici, riscul creste semnificativ, mai ales daca pisicile impart castroanele de apa si mancare sau chiar si cutiile cu nisip. 
Numai 30% dintre pisicile care sunt singure intr-un camin prezinta acest virus, dar pentru cele care obisnuiesc sa isi petreaca timpul mai mult pe afara, riscul creste. Totusi, incidenta virusului a scazut in ultimii 25 de ani, datorita posibilitatii de a testa animalul de companie si vaccinurilor.

Simptome
Pisicile infectate cu FeLV pot prezenta urmatoarele simptome:
Gingii pale
Ingalbenirea gurii si a albului ochilor
Ganglioni limfatici mariti
Infectii ale cailor respiratorii, ale pielii sau ale vezicii urinare
Scadere in greutate si diminuarea apetitului
Probleme la nivelului blanii
Letargie
Febra
Diaree
Dificultati respiratorii
Infertilitate.

Diagnosticarea pisicilor cu FeLV
Medicul Dvs veterinar va poate diagnostica pisica printr-un simplu test care se numeste ELISA, test care identifica proteinele FeLV din sange. Acest test poate depista boala inca din fazele incipiente. Este foarte important de retinut ca anumite pisici sunt capabile sa scape singure de infectie in cateva luni, de aceea testul va iesi negativ. 

Un al doilea test, IFA, detecteaza faza progresiva a infectiei, iar pisicile care sunt testate pozitiv nu pot scapa singure de virus. Acest test se efectueaza intr-un laborator, spre deosebire de ELISA, care se poate face in cabinetul medicului veterinar. In general, pisicile cu IFA-pozitiv au o speranta de viata mai mica.

Tratamentul pentru FeLV
85% dintre pisicile diagnosticate cu leucemie mor in trei ani de la descoperirea bolii. Cu toate acestea, controalele regulate si ingrijirea atenta pot ajuta pisicile sa se simta bine un timp indelungat si le pot feri de infectii secundare. Controalelele semestriale, testarile de laborator si controlul parazitilor pot preveni complicatiile si pot ajuta la identificarea rapida a problemelor. Toate pisicile infectate cu FeLV ar trebui tinute in casa si sterilizate.

Din pacate insa, nu exista niciun antidot pentru FeLV. Infectiile secundare pot fi tratate pe masura ce acestea apar, iar pisicile cu cancer pot face chimioterapie. Cu toate acestea, speranta de viata in cazul pisicilor ce au maduva spinarii compromisa sau cu metastaze este foarte scazuta.

Prevenirea contractarii virusului FeLV
Pentru a proteja pisica Dvs de contractarea acestui virus, cel mai bine ar fi sa o tineti in casa. Mai mult decat atat, va puteti vaccina pisica, mai ales daca acestea prezinta un risc de contractare a bolii. Numai pisicile care sunt testate negativ ar trebui vaccinate impotriva virusului si monitorizate anual pentru prevenirea infectarii.

Puii de pisica mai mari de opt saptamani ar trebui sa fie testate inainte de introducerea acestora in camine cu alte pisic. Majoritatea veterniarilor sfatuiesc totusi sa nu introduceti in camin o pisica noua, daca aveti deja una testate pozitiv cu FeLV. Mai mult, starea pisicii bolnave s-ar putea inrautati, ca sa nu mai mentionam si de posibilitatea ca noua pisica sa contracteze virusul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu