Cum sa alegem un catelus sanatos

In ultimele doua articole am atins subiecte sensibile, asa ca astazi a venit randul unei lectii despre cum sa evaluam starea de sanatate a unui catelus pe care vrem sa il cumparam sau sa il adoptam.

Cea mai buna perioada in care puteti cumpara un catel este intre saptamanile 8-12 de viata ale acestuia. La varsta aceasta, puiul ar trebui sa fie destul de sociabil, va fi primit deja prima serie de imunizari si ar trebui sa fie deja intarcat si obisnuit cu mancarea solida. 

Majoritatea puilor par sanatosi la o prima vedere, dar la un control mai amanuntit la medicul veterinar va puteti da seama ca lucrurile nu stau tocmai asa. Acordati suficient timp pentru un astfel de control, de la cap pana la coada, inainte de a va decide asupra unui catel.

Incepeti examinarea de la cap. Nasul ar trebui sa fie rece si umed. Nasul infundat sau stranuturile  frecvente sunt semne ale unei imunitati scazute. 

Verificati apoi muscatura catelului. O muscatura corecta, pentru majoritatea raselor, inseamna o muscatura tip foarfece, in care maxilarul superior sa se suprapuna numai putin peste cel inferior. O muscatura in care maxilarele se intalnesc exact, este acceptabil la majoritatea raselor, de asemenea.

Gingiile trebuie sa fie rozalii, cele palide putand indica anemie, cauzata de paraziti interni, de cele mai multe ori.

Pipaiti zona din crestetul capului. Daca este moale, inseamna ca fontanela este deschisa, ceea ce nu este un lucru bun, putand fi asociata cu hidrocefalie.

Ochii ar trebui sa fie limpezi si stralucitori. Daca observati urme de lacrimi pe bot, verificati ochii pentru semne de conjunctivita. Pupilele ar trebui sa fie inchise si fara linii vizibile sau puncte albe. Acestea sunt semne caracteristice cataractei congenitale. Membrana nictitanta (a treia pleoapa) poate fi vizibila. Acesta nu este un semn al vreunei boli, decat daca este inflamata sau umflata.

Urechile ar trebui sa stea in pozitia specifica rasei, desi la anumite rase cum este Ciobanescul German urechile nu stau perfect drepte pana la 4-6 luni de viata. Varfurile urechilor trebuie sa fie sanatoase si sa aiba blana. Varfurile uscate cu goluri de blana pot sugera boli de piele. Canalul urechii trebuie sa fie curat. Daca puiul are dopuri de ceara in urechi si un miros ranced, acest lucru poate fi cauzat de acarieni. 

Pipaiti pieptul pentru a observa daca inima se simte nenatural, semn al unei boli de inima congenitale. Catelul ar trebui sa inspire si sa expire fara efort. Un piept plat, mai ales cand este asociat cu dificultate la inhalare, poate sugera o obstructie a cailor respiratorii. Acest lucru este mai des intalnit la Mops sau Pechinez.

O blana sanatoasa este stralucitoare si are culoarea si modelul rasei respective. Cand vine vorba despre rasele cu blana lunga, blana catelului poate fi moale si nu foarte stralucitoare. Scarpinatul in exces precum si portiuni de piele inflamata sugereaza prezenta puricilor sau a altor paraziti.

Apoi, examinati pozitia si structura osoasa a catelului. Picioarele trebuie sa fie drepte si bine formate, fara sa se indoaie in interior sau exterior, fara labe plate cu degete departate. Mersul catelului ar trebui sa fie lin si deplasarea ar trebui sa se faca fara efort. Daca acesta schioapata, fiti atenti sa aiba o entorsa sau o rana pe labuta.

Cam asa ar trebui sa se desfasoare o examinare corecta a catelusilor pe care doriti sa ii achizitionati. Saptamana viitoare vom vedea cum trebuie sa examinati o pisica atunci cand doriti sa cumparati sau sa adoptati una.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu