Legatura cu animalele noastre: Cum sa dezvoltam relatia pe care ne-o dorim?

Sursa foto: markrogersphotography.com
Ganditi-va ce se intampla daca va este teama, sunteti frustrati sau nervosi atunci cand vreti sa stabiliti o legatura cu animalele dvs. Cum va raspund ele? Acestea sunt rezultatele pe care le doriti si daca da, cat de durabila credeti ca este o astfel de legatura?

Acum, ganditi-va din nou. Cat de diferite credeti ca vor fi rezultatele interactiunii daca stabiliti o legatura cand sunteti calmi, rabdatori si blanzi? Cum v-ati simti atunci? Cat de diferit credeti ca se vor purta animalele atunci si cat de dornici vor fi sa se afle in prezenta dvs.?

Felul in care oamenii interactioneaza cu animalele determina atat calitatea acelei relatii, cat si durabilitatea ei. Si ca sa o citam pe Maya Angelou, poet american, “oamenii vor uita ce ai spus, oamenii vor uita ce ai facut, dar oamenii nu vor uita niciodata cum i-ai facut sa se simta”.

Acest lucru este perfect adevarat si pentru animalele noastre de companie, in mod deosebit pentru caini. Aceste creaturi sensibile sunt constiente de felul in care ne prezentam atat din punct de vedere al comportamentului cat si al emotiilor si simt totodata intentiile noastre, prin indiciile subtile pe care le afisam in mod inconstient. Felul in care ii facem sa se simta determina rezultatul interactiunii cu ei, durabilitatea rezultatului si calitatea relatiei.

Animalele noastre de companie si cele domestice sunt dependente de oameni, pentru a-si asigura supravietuirea. Din acest motiv si-au dezvoltat un simt care ii ajuta sa “descifreze” firea umana. Cainii percep anumite emotii si raspund in consecinta, chiar si atunci cand noi nu realizam ce le transmitem. Simtul lor olfactiv este de 100.000 de ori mai puternic decat cel al oamenilor. Acest lucru ii face capabili sa “miroasa” starea noastra fiziologica (detectarea cancerului, modificari ale zaharului in sange, pana si detectarea crizelor epileptice). Auzul lor este de asemenea foarte fin, putand interpreta inflexiunile din vocea noastra si schimbarile de ton (spre deosebire de intelegerea propriu-zisa a limbii vorbite). Desi acuitatea vizuala este de 4 ori mai slaba decat a noastra, percep mult mai bine miscarile si sunt capabili sa interpreteze chiar si cele mai fine schimbari in expresiile faciale.

Ce putem face? Putem invata sa ne controlam nivelul de interactiune si cum este acesta perceput de oameni si animale, mai ales sub stres. Putem invata sa recunoastem aceste moduri de interactiune care fie vor dauna relatiilor cu oamenii si animalele de companie, fie le vor alimenta. Putem sa ne stapanim modul in care interactionam, chiar si atunci cand suntem stresati, astfel incat sa rezonam cu animalele noastre, fapt ce va duce la o imbunatatire a relatiei pe care o avem cu acestea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu