Patru sfaturi importante despre ingrijirea chinchilelor si informatii interesante despre acestea

Sursa foto: www.chinchillamea.ro
Chinchilele castiga tot mai mult teren in randul animalelor de companie, iar unul dintre  motive este faptul ca sunt animale foarte jucause si afectuoase. Au o personalitate foarte bine definita si una dintre cele mai frumoase blanuri. Oamenii, spre exemplu, au foliculi care produc un singur fir de par, pe cand foliculii chinchilelor produc intre 50 si 60 de fire de par. Blana lor este atat de deasa, incat orice parazit care va incerca sa ajunga pe pielea lor se va sufoca. Aceasta blana extrem de deasa si de moale le-a facut foarte populare in randul animalelor de companie, dar totadata extrem de vanate, pana aproape de pragul extinctiei. 

Cu cateva exceptii, chinchilele salbatice au culoarea gri, insa cu cele din captivitate este o alta poveste. Ele pot avea culori de la negru, maro, alb, violet, pana la alb cu negru sau alb cu dungi gri, in functie de cum s-au facut incrucisarile intre exemplare. 

1. Oferiti-i chinchilei dumneavoastra o „baie de nisip”.
Desi majoritatea animalelor se spala in apa, chinchilele nu fac asta. De fapt, ar trebui sa evitati contactul cu apa in cazul lor. Blana lor este atat de deasa incat poate ramane umeda, devenind astfel un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. In loc sa foloseasca apa, chinchilele se rostogolesc in nisip sau cenusa vulcanica. Acest lucru le ajuta sa scape de umezeala din blana, piele uleioasa sau celule moarte. Chinchilele ar trebui sa faca o astfel de baie de 2-3 ori pe saptamana, dar nu mai mult si in niciun caz sa nu lasati cadita cu nisip in interiorul custii. Prea multe bai in nisip pot duce la  uscarea pielii.

2. Aveti grija sa le oferiti un companion. 
Chinchilele sunt animale sociabile, care traiesc in colonii. Natura sociabila se pstreaza si in captivitate, iar daca aveti o cusca suficient de mare, puteti ingriji mai multe chinchile pentru a le impiedica sa devina firi singuratice. Asigurati-va numai ca toate chinchilele sunt de acelasi sex, sau ca doar un mascul este in cusca. Masculii au tendinta sa se lupte intre ei atunci cand femelele sunt prezente.

3. Dieta unei chinchile – ce aveti nevoie pentru a le hrani corespunzator
Chinchilele au un sistem digestiv special, ceea ce inseamna ca si dieta lor este speciala. Intelegerea acestei diete este o parte importanta in cunoasterea acestor animale. Au nevoie in permanenta de fan, dar si de mancare speciala, pe care o puteti procura din magazinele de animale. Zaharul trebuie evitat pentru ca chinchilele sunt sensibile la consumul lui, iar o chinchila obeza poate fi afectata de diabet. In loc de un aliment dulce, ii puteti da chinchilei dumneavoastra cereale Cheerios fara zahar, frunze de papadie, sau macese.

4. Apa
Bineinteles, si apa are un rol important. Puneti-i apa intr-un recipient ce seamana cu o sticluta, in loc de un castronel. In felul acesta veti evita udarea accidentala a chinchilei. 

Chinchilele sunt animale de companie ideale, pentru ca in afara de faptul ca sunt dragalase, sunt si afectuoase si iubitoare. Exceptand mizeria pe care o poate face o baie in nisip, aceste animale nu sunt pretentioase in ceea ce priveste ingrijirea lor, si sunt animale de companie perfecte in aproape orice familie. La fel ca si cainii sau pisicile, si acestea au nevoie de controale medicale, de aceea este recomandat sa mergeti la un cabinet veterinar pentru analize regulate si de asemenea un alt lucru destul de important este sa aveti mereu la indemana un numar de telefon al unui medic veterinar pentru posibilele situatii de urgenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu