Sa intelegem dementa la pisici si cum le putem ajuta! - II


Nu mai gasesc litiera

Exista mai multe probleme de sanatate legate de varsta, care pot determina o pisica sa nu mai foloseasca litiera. Unele pisici cu dementa pur si simplu se pierd in casa si nu o mai pot gasi – chiar daca este in aceeasi locatie de ani buni.

Schimbari de activitate

Dementa la pisici poate duce la modificari neasteptate ale activatii. Nu le mai intereseaza lucrurile de care se bucurau, cum ar fi sa te urmareasca in jurul casei sau sa priveasca alte animale de la fereastra. De asemenea, pisica ar putea sa prezinte semne de anxietate crescuta, cum ar fi uraciune, ingrijire excesiva sau neglijenta.


Diagnostic si tratament

Daca pisica ta in varsta prezinta oricare dintre aceste simptome, este important sa discutati cu medicul veterinar. Multe dintre semnele comune ale dementei la pisici sunt, de asemenea, legate de alte probleme de sanatate. Veterinarul dumneavoastra va trebui sa excluda aceste afectiuni inainte de a da diagnosticul oficial de dementa.

Din pacate nu exista niciun tratament pentru dementa. De asemenea, este o boala progresiva care tinde sa se agraveze cu timpul. Asta nu inseamna totusi ca pisica ta trebuie sa isi piarda toata calitatea vietii. Puteti face pasi simpli pentru a va ajuta pisica sa se simta mai confortabil si sa incetineasca evolutia bolii.

Imbunatatiti dieta

Exista alimente specifice care s-au dovedit a fi benefice pentru sanatatea creierului. Hranirea pisicii in varsta cu o dieta bogata in antioxidanti, vitamina C, vitamina E, omega 3 si beta-caroten pot consolida functia creierului lor si pot ajuta la combaterea dementei.

Asigurati-va ca pisica isi mentine creierul activ

Creierul pisicii tale ca orice alt muschi din corp va fi mai puternic daca va face exercitii. Activitatile de imbogatire, jucarii si jocuri noi vor ajuta creierul pisicii sa ramana sanatos.

Evitati schimbarea

In timp ce planificati activitatile trebuie sa retineti ca pisicile cu dementa au dificultati in a gestiona schimbarile. Asigurati-va ca nu introduceti nimic care va face pisica sa devina confuza sau dezorientata. De exemplu, evitati rearanjarea mobilierului sau aducerea unui animal de companie nou in casa.

Mai mult lumina

Multe pisici cu dementa devin deosebit de dezorientate si confuze pe intuneric. Luminile de noapte plasate strategic ii vor ajuta sa se descurce mai usor prin casa.

Pastrati mirosurile

Cand pisica are dementa, va avea nevoie de toate simturile pentru a ramane confortabila. Simtul mirosului lor devine deosebit de important. Mirosurile le pot ajuta sa se ghideze prin casa iar cele familiare le ajuta cu anxietatea. Incercati sa nu spalati prea des paturile si pernele. De asemenea, jucariile din tesaturi sunt si ele bune de pastrat deoarece prind mirosuri familiare.

Medicamente

Daca pisica ta se confrunta cu anxietate extrema din cauza dementei, un medic veterinar ar putea recomanda medicamente care sa le ajute in acest sens.

Cheia pentru ca pisica sa se simta confortabil atunci cand sufera de dementa este sa aveti rabdare si intelegere. S-ar putea sa nu se comporte asa cum obisnuiau la inceput, insa sunt aceleasi animale pe care le iubiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu