Nutritia de sezon pentru pisica dvs

Asigurarea unei nutritii potrivite la momentul potrivit este importanta pentru o viata sanatoasa. Chiar daca cele mai multe pisici petrec cel mai mult timp (sau tot) in interior in conditii relativ controlate din punct de vedere al schimbarilor climatice, acestea inca mai au un raspuns fiziologic la schimbarea anotimpurilor.

Pentru carnivorele salbatice, sezonul de reproducere este de obicei in lunile reci, cand hrana este rara; puii fiind nascuti primvara, cand mancarea este din abundenta. Vara este, in general, un sezon  cu o activitatea mai mare, iar in timpul iernii, multa energie este folosita pentru a pastra cald, deci necesarul de energie poate fi mai mare.

In general, grasimile bune consumate (cum  ar fi uleiul de peste sau de ficat de cod) ar trebui sa creasca in timpul iernii, in timp ce proteina poate fi mai mare in timpul verii, cand pisicile sunt mai active. Schimbarile in dieta ar trebui sa fie realizate treptat, incepand din sezoanele de tranzitie (primavara, toamna).  In hrana uscata, cerealele si alti carbohidrati, cum ar fi legumele bogate in amidon, sunt folosite ca sursa de energie (de exmplu, calorii). Insa, carbohidratii in exces, pot avea un efect negativ asupra pisicii, cauzand cresterea in greutate si pot duce la boli ale tractului urinar, obezitate, diabet, artrita, precum si o serie de alte probleme de sanatate legate de dieta.

Rasa, varsta, precum si stilul de viata au efecte majore asupra nevoilor nutritionale ale pisicii. Pisicile mai mici au un metabolism mai rapid si astfel au nevoie de mai multe calorii pe kilogram decat rasele mai mari. Pisicile tinere sunt mai active si au nevoie de mai multe calorii, dar odata ce le sterilizati, cerintele lor calorice vor scadea brusc si dramatic; aportul de alimente ar trebui sa fie redus cu aproximativ 1/3 dupa o interventie chirurgicala de sterilizare.

In general, energia scade odata cu inaintarea in varsta a pisicii, la fel si degestia lor, incetineste. Controlul greutatii este important la toate varstele, dar mai ales pentru animalele in varsta care sunt predispuse sa dezvolte artrita. Excesul de greutate creeaza chiar mai mult stres pe articulatii si pot exacerba durerea. Pisicile in varsta au tendinta de a pierde in greutate in cele din urma, pe cont propriu, astfel incat si pisicile care au fost mai grase in primii ani de viata, odata cu trecerea anilor isi vor regla greutatea. Acizii grasi omega-3 furnizeaza efecte anti-inflamatorii, precum si o sursa foarte utila de energie.

Alta perspectiva
Medicina traditionala chineza considera dieta ca fiind extrem de influenta asupra sanatatii, in special in ceea ce priveste balanta de Yin si Yang. Yin este considerat rece, intunecat, si feminin, in timp de Yang este cald, lumina si masculin. Este, de obicei, recomandat sa se consume mai multe alimente Yin in timpul iernii si alimente Yang in timpul verii. Este vorba doar despre echilibru.

Alimente Yang: pui, carne de vita, miel, ovaz, sardine, organe, galbenus de ou;

Alimente neutre: ficat / inima de vita, orez brun, hrisca, produse lactate, peste, miere, lapte, orez;

Alimente Yan: orz, crab, peste, oua, mei, carne de porc, fructe de mare, spanac, tofu;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu