Pot cainii sa adulmece bolile? - Partea II


Juge spune ca putinele studii pe care le-au gasit legate de afectiunile cronice de sanatate au avut rezultate mai inconsistente. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca animalele din aceste studii au fost dresati initial ca caini de alerta medicala pentru a se concentra asupra mirosului specific al manuitorului lor. Cand isi testeaza abilitatile pe oameni necunoscuti, precizia lor poate avea de suferit.

"M-ar interesa daca acesti caini se bazeaza mai mult pe miros sau pe familiaritatea cu limbajul corpului manuitorului lor", spune Juge.

Cel mai bun prieten al doctorului

Juge spune ca animalele ar putea fi un instrument util pentru a facilita detectarea bolilor in medii care nu au resurse sau timp pentru teste de laborator.

"Cainii sunt foarte buni la examinarea rapida a multor mostre", spune el. "Ei ar putea oferi un bun test de screening de prima linie pentru a identifica persoanele care ar putea avea nevoie de teste de laborator mai precise. Dar avem nevoie de mai multe cercetari pentru a vedea cum se comporta in situatii care simuleaza mai indeaproape scenariile din lumea reala".

O situatie in care Daigle si Juge sunt interesati sa aplice cainii de detectare sau adulmecare a vacilor bolnave. Colaboratorul care a venit la Daigle cu aceasta intrebare a vrut sa stie daca cainii ar putea fi dresati pentru a detecta boala respiratorie a bovinelor, o afectiune care poate fi comuna la bovinele din gradinita.

Daigle spune ca animalele au doua caracteristici care le-ar putea face perfecti pentru aceasta sarcina. Unul este simtul lor incontestabil acut al mirosului. Celalalt reprezinta abilitatile lor cognitive si de comunicare si dorinta lor de a lucra cu oamenii.

"Deoarece vitele sunt o specie de prada, se pricep sa-si ascunda vulnerabilitatile sau slabiciunile si acest lucru poate face dificila identificarea celor care au nevoie de ajutor", spune Daigle. "Dar nu poti sa-ti ascunzi chimia corpului".

"Cainii ar putea fi puntea de legatura intre oameni si vite: putem comunica cu ei si ei pot intelege indiciile olfactive de la bovice pe care nu le putem si sa ne spuna ce miroase bine si ce nu."

Daigle, Juge si colegii sau au finalizat recent un studiu pilot in care au antrenat doi caini pentru a detecta bolile respiratorii bovine de la bovine folosind tampoane nazale. In timp ce cainii au aratat o anumita capacitate de a discrimina intre mostrele sanatoase si cele bolnave in timpul antrenamentului, performanta lor in timpul testarii a fost doar putin mai buna decat intamplatoare. Cercetatorii spun ca complexitatea sarcinii, inclusiv "zgomotul" suplimentar din probele colectate in teren, sugereaza ca sunt necesare mai multe teste pentru a determina daca cainii ar putea fi o metoda eficienta de screening pentru aceasta boala. Ei planifica in prezent cercetari ulterioare pentru a-si perfectiona metodologia.

Rezultatele studiului pilot a lui Daigle si Juge subliniaza concluziile pe care le-au facut din meta-analiza. Cainii sunt promitatori ca detectoare de boli in contexte in care screening-ul mai invazit nu este practic sau in care populatiile mari trebuie sa fie depistate rapid, la costuri reduse. Dar majoritatea dovezilor pentru succesul lor se bazeaza in laborator in acest moment. Lipsesc informatii despre potentialul cainilor in aplicatiile de screening a bolilor din lumea reala. Este nevoie de mai multe cercetari despre cand si cum sa folositi cel mai bine nasul cainilor inainte ca cei mai buni prieteni ai omului de detectare a bolilor sa devina o parte obisnuita a medicinei umane sau veterinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu