Caini versus pisici

A inceput: lupta dintre caini si pisici pentru cel mai bun animal de companie a inceput. Sigur, si cainii si pisicile sunt animale adorabile si foarte dragalase, dar totusi care este cel mai bun animal de companie? Sunt cainii pe primul loc? Sau pisicile sunt cele mai iubite?

Mai mult de jumatate din familile din America au un caine sau o pisica, insa cainii castiga atunci cand vine vorba de popularitate. Fanii cainilor sunt mai numerosi decat cei ai pisicilor cu aproape doi-la-unu.

Acest devotament pentru caini se poate explica prin faptul ca acestia au un “creier mai mare”. In medie un caine poate invata 165 de cuvinte – echivalent cu vocabularul unui copil in varsta de 2 ani”, spune Stanley coren, medic veterinar si expert in comportamentul animalelor, in revista Parade. Iubitorii de caini spun ca acest lucru ii face sa fie mai constienti de ceea ce se intampla in lumea umana. Vocabularul unei pisici poate cuprinde cel mult 35 de cuvinte.

Un alt motiv pentru a iubi cainii? Acestia lucreaza din greu. Cainii ii ajuta pe oamenii cu ferme sa mane animalele de sute de ani, iar in prezent prietenii nostri cu patru picioare fac mai multe lucruri ca niciodata. Ei ghideaza persoanele nevazatoare, detecteaza termite si scurgeri de gaz, vaneaza criminalii si pot chiar mirosi cancerul la pacientii cu afectiuni medicale.

Pisicile sunt buni vanatori, dar ele sunt mult mai putin energice. De fapt, pisica petrece in medie in casa 80% din zi, lenevind si dormind.

Pentru astfel de animale adormite, pisicile sunt niste creaturi surprinzator de independente. Cei mai multi caini se bazeaza pe oameni pentru produsele alimentare, exercitii fizice, spalat si afectiune. Ofera-le mancare si o litiera si cele mai multe pisici sunt fericite sa stea si afara.

Sa nu mai vorbim ca pisicutele sunt o adevarata afacere. Inclusiv mancarea, jucariile sau vizitele la cabinetul veterinar in intreaga viata, tot ies cu aproximativ o sesime mai ieftine decat in cazul cainilor.

Iar atunci cand pisicile chiar se misca, aceste sunt niste mici acrobati extrem de agile. “Pisicile sunt foarte agile, cu un echilibru exemplar”, spune medicul veterinar Michael Garvey in Parade. “Am vazut pisici care au cazut de la inaltimi mari de mai mult de 32 de ori si nu au avut niciodata fracturi grave”. Este o parte adevarata in afirmatia ca pisicile au noua vieti. De asemenea, de cele mai multe ori ele traiesc cu aproximativ trei sau patru ani mai mult decat cainii.

Iar atunci când pisicile ajung în mișcare, aceste acrobatii mici sunt uimitor de agil. "Pisicile sunt foarte agil, cu mare echilibru", spune medicul veterinar Michael Garvey în Parade. "Am văzut pisicile care au scăzut mai mult de 32 de povești și nu au avut fracturi grave." Este o parte din ce pisicile se spune că au nouă vieți. (De obicei, ei trăiesc aproximativ trei sau patru ani mai mult decât câinii.)

Lupta aceasta nu poate avea un castigator. Unii oameni iubesc atat cainii cat si pisicile, iar altii par sa aiba o preferinta instinctiva pentru caini sau pisici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu