Caini sau pisici?

Cum alegem?
Atunci cand alegeti intre un caine sau o pisica, ar trebui sa luati in considerare cat de mult timp puteti dedica zilnic animalelor de companie (cainii necesita mai mult timp decat pisicile si nu le place sa fie lasati singui in casa), cat de mult va permiteti sa platiti (caini sunt mai scumpi) si ce temperament va doriti sa aiba (cainii sunt mai afectuosi, iar pisicile sunt independete).

Atunci cand alegeti o pisica, luati in considerare daca doriti sa obtineti una de rasa pura de la un crescator, sau doriti sa salvati una de la un adapost pentru animale. Daca nu primiti un pisoi, atunci luati in considerare unde doriti sa stea pisica, in casa sau afara, pentru a alege in mod corespunzator. Diferite rase au temperamente diferite, insa la pisici acest lucru variaza mai putin decat in cazul cainilor. De exemplu, pisicile siameze sunt inteligente si jucause, dar pot fi foarte zgomotoase, in timp ce pisicile cu par lung prefera sa stea pe spate, iar cele cu parul scurt sunt foare afectuoase si chiar temperate. De asemenea, fiecare pisica in parte are un comportament diferit, chiar daca sunt din aceeasi rasa. Asadar cel mai bine ar fi sa interactionati putin cu pisica inainte de a o lua acasa.

Atunci cand alegeti un caine luati in considerare dimensiunea sa. Cainii mai mari, cum ar fi cei din rasa Ciobanesc German sau Labrador, au nevoie de mai mult spatiu si au costuri mai mari cu hrana si ingrijirea. Luati in considerare si lungimea blanii cainilor, pentru ca rasele cu par mai lung vor necesita mai multa ingrijire. Cu toate ca cei din rase pure sunt mai populari, acestia pot suferi de probleme temperamentale sau de sanatate. Cainii din rase mixte au de obicei mai putine probleme de sanatate si pot fi adoptati mai ieftin din adaposturi.

Ingrijirea
Echipament
Pisicile necesita hrana si apa in castron, o litiera, cateva jucarii si locuri special amenajate pentru zgariat, precum si o perie pentru toaletare.

Cainii au nevoie de un bol pentru mancare si unul pentru apa, o lesa si un guler, un pat, jucarii si produse de ros, precum si ingrijire la cabinetul veterinar.

Hrana
Cantitatea de mancare necesara unei pisici poate sa varieze in functie de dimensiunea sa, dar in general pisicile au nevoie de mai putina hrana decat majoritatea cainilor. Mancarea pentru pisici poate fi umeda , uscata sau la conserva. Pisicile adulte trebuie sa consume intre 250-300 de calorii pe zi.

Cantitatea de mancare necesara unui caine difera in functie de dimensiunie. Mancarea pentru acestia este atat umeda cat si uscata.

Toaletare
Pisicile nu trebuiesc spalate, dar ar trebui sa fie periate regulat daca au parul lung.

Cainii – in special cei cu parul lung – au nevoie de toaletare si spalat foarte des.

Sanatate
In medie, speranta de viata a pisicilor este de aproximativ 12-14 ani, insa pot ajunge si la 20 sau chiar 30 de ani. Costurile medicale anuale variaza.

Speranta de viata a cainilor este intre 7-14 ani, in functie de rasa. Cel mai batran caine se pare ca a avut 29 de ani. Costurile medicale pentru caini variaza in functie de marime si conditiile de sanatate existente.

Antrenament
In general, pisicile stiu deja cum sa foloseasca o litiera. Aceasta trebuie curatata in fiecare zi.

Cainii trebuie instruiti pentru a nu face peste tot prin casa. De obicei, antrenamentul dureaza aproximativ 2 luni.


Protectie

Cainii stau de paza deobicei, protejand astfel casa si pe stapanii lor.

Spatiu
Pisicile pot trai in spatii mici, pe cand cainii au nevoie de mai mult spatiu. Pisicile pot fi tinute numai in interior, dar cainii trebuie scosi la plimbare zi de zi.


Jocuri comune

Pisicile se bucura de jocuri simple, care le permit sa se napusteasca.

Cainii insa, se bucura de jocuri care le permte sa alerge cat mai mult si sa urmareasca ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu