Vazul cainilor – ce vad mai exact cainii?

Cainii vad lumea de la o inaltime mult diferita fata de noi; de obicei intre 1 – 1,5 m fata de sol. Cainii au fost nevoiti sa-si adapteze vederea pentru a se potrivi conditiilor de viata in care traiesc. Vederea cainilor lucreaza in trei moduri diferite: de miscare, contrast si culoare.

Prin acest articol incercam sa va oferim si sa va explicam raspunsul la intrebarea „ce vede cainele?
Câini vedea lumea de la o înălțime foarte diferit atunci ce facem; de obicei între unul sau doua picioare de la sol. Cainii au trebuit să se adapteze viziunea lor pentru a se potrivi livestyle și condițiile în care acestea locuiesc. Pentru alte intrebari sau probleme va rugam sa va adresati unui medic veterinar.

Miscarea – capacitatea cainelui de a sesiza miscarea este mult mai buna decat a oamenilor. Ca un exemplu, atunci cand ne uitam la televizor, vedem imagini fluide, dar ceea ce vede un caine este destul de diferit; imaginea de pe televizor a cainilor arata ca flash-urile de lumina. Perceptia unui caine fata de miscare este atat de buna incat acesta poate vedea un obiect in miscare de la peste 1 km distanta. Daca obiectul la care cainele se uita este stationar atunci va fi capabil sa-l vada de la 500 m.

Acuitatea vizuala – in medie, vederea cainilor este evaluata la 20/75. Ce inseamna acest lucru este faptul ca un caine vede acelasi lucru la 6 m ca un om la 22 m. Orice obiect mai apropiat de 33 cm unui caine ii va aparea in ceata, pe cand noi le putem vedea perfect cam la 5-7 cm.

Campul vizual – gama de vizibilitate a unui caine este in corelatie directa cu dimensiunea nasului si cu cat de apropiati sunt ochii unul de altul. Ca regula generala cu cat este mai mare nasul cainelui cu atat are un camp vizual mai mare. Un om are un camp vizual de 180 grade in timp ce un Pechinez are 220 de grade si un Ogar Afgan are o viziune mare de 290 de grade.

Perceptia culorilor – la fel ca ochii omului, si ai cainelui sunt alcatuiti din tije si conuri. Difera insa faptul ca oamenii au mai multe conuri si cainii mai multe tije, acest lucru insemnand ca vederea cainilor va fi mai buna ca a noastra pe intuneric. Contrar opiniei careia se spune ca acestia nu vad culorile, de fapt ei au dificultati intre a distinge intre indigo si violet. Culorile verde-albastrui apar cainilor ca o nuanta de gri. Desi oamenii deosebesc mai bine culorile, cainii sunt mai buni la a vedea diferentele dintre tonurile de gri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu