Probleme legate de agresivitatea pisicilor: Care sunt cauzele?

Sursa foto: www.petfinder.com
Agresivitatea pisicilor este intr-adevar o problema serioasa, daca sunteti stapanul unei feline. Si pentru ca sunt mai multe tipuri de agresivitate, trebuie sa determinati tipul de agresivitate pe care pisica dvs il afiseaza. Trebuie totodata sa determinati in ce circumstante pisica este agresiva. Agresivitatea este indreptata catre dvs? Catre alti membri ai familiei sau catre straini?

Daca observati ca pisica dvs se comporta ciudat sau este agresiva, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa mergeti la un specialist in comportament. Acesta va face cateva teste (analize de sange) si apoi va incerca sa determine tipul de agresivitate pe care pisica il afiseaza.

Pentru a corecta acest comportament, va trebui sa faceti niste schimbari in mediul inconjurator al pisicii sau chiar sa incercati anumite tratamente cu medicamente.

Mai jos sunt explicate cele mai importante tipuri de agresivitate:

1. Agresivitatea provocata de frica
Acest tip de agresivitate apare atunci cand pisica intalneste persoane noi sau este dusa in locuri necunoscute. Multe pisici se retrag atunci cand le este frica, dar unele vor vrea sa se lupte. Mai ales daca se afla pe teritoriul lor. Daca pisica este ranita in aceste circumstante, este posibil sa existe probleme in viitor. Pisicile nu uita usor. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa le abordati intr-o maniera calma si prietenoasa. 
O alta cauza ce poate declansa agresivitatea este pedepsirea. Fiti foarte atenti cand incercati sa dresati pisicile, deoarece sunt foarte sensibile. 

2. Agresivitatea legata de teritoriu
Acesti tip de agresivitate este afisat catre oamenii sau animalele care se apropie de teritoriul pisicii.

3. Agresivitatea fata de prada
Pisicile, asemeni altor mamifere, au instincte de vanator. Acest comportament poate fi indreptat catre oameni sau alte animale. Acest tip de agresivitate este foarte periculos si trebuie tratat cat mai rapid posibil. Cu cat pisica este mai tanara, cu atat mai bine se poate preveni o degenerare a acestui comportament. 

4. Agresivitate sociala
Pisicile sunt animale foarte sociabile. Cercetatorii au incercat sa identifice structura sociala si relatiile dintre pisici. Aceste structuri sociale pot conduce la comportament sau actiuni agresive. Pisica dvs poate actiona in mod agresiv pentru a controla o situatie, mai ales atunci cand este provocata de o alta pisica sau de o persoana. Pentru a controla acest tip de agresivitate, pisica trebuie sa fie invatata ca doar avand un comportament docil va primi recompense. Pisicile sunt animale inteligente care vor invata rapid regulile „jocului”.

Trebuie sa tineti minte sa agresivitatea se poate dezvolta la orice varsta. Cele mai importante cauze ale agresivitatii sunt:
- Probleme medicale;
- Probleme genetice;
- Comportamentul stapanului;
- Comportamentul altor persoane;
- Rasfatarea pisicii in exces;
- Metode gresite de recompensare.
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu