Obezitatea la caini si pisici


Obezitatea la caini si pisici provine din aceeasi cauza ca si la oameni – corpul are mai multa energie decat consuma. Prea multa mancare si prea putine exercitii, impreuna cu o rata a metabolismului scazuta, poate face ca animalele de companie sa devina obeze. O pisica din zece este supraponderala, iar la caini proportia este si mai mare, patru din zece sunt supraponderali.

Sursa foto: www.lumeanimalelor.ro
De ce ar fi acesta un motiv de ingrijorare? Iti iubesti animalul la fel de mult si daca este slab si daca este gras. Dar un animal gras este predispus la multe boli: de piele, de inima, de ficat sau de rinichi. Excesul de greutate poate duce si la aparitia diabetului zaharat. De asemenea greutatea fiind mai mare asupra articulatiilor contribuie si la osteoartrita. De asemenea, creste riscul unor accidente vasculare cerebrale de la caldura excesiva si creste timpul de recuperare in eventualitatea unei operatii. Asa cum oricine a avut un animal gras stie, tratarea obezitatii la animalele de companie este mai grea decat prevenirea acesteia.  Asadar daca animalul dvs are tendinte de ingrasare, puteti incerca urmatoarele:

1. Verificati cainele sau pisica de supraponderabilitate pipaind-ui coastele, daca le simtiti usor este in ordine. Daca exista mai mult de jumatate de centimetru de grasime intre blana si coaste, animalul este supraponderal.

2. Tineti evidenta kilogramelor pe care animalul le cantareste. Cei mai multi mediciveterinari va pot ajuta sa cantariti animalul. Puteti cantari, de asemenea, animalele de companie la domiciliu, daca acestea sunt suficient de usoare sa le puteti ridica in brate. Cantariti-va dvs iar apoi cantariti-va cu animalul in brate si faceti diferenta.

3. Consultati-va cu medicul veterinar inainte de a pune cainele sau pisica la dieta. In generale, reduceti aportul caloric cu 75% din ceea ce un animal din greutatea sa ar trebui sa manance in mod normal. Cumparati alimente scazute in grasimi. De asemenea, incercati sa introduceti in hrana de zi cu zi si fibrele. Nu uitati insa, schimbati dieta in trepte, nu ii schimbati toate alimentele dintr-o data, deoarece se poate imbolnavi. Cel mai important lucru este inainte de orice modificare ati face, sa va consultati cu medicul dvs veterinar.

4. Incercati sa hraniti animalul supraponderal mai des. Pastrati aceeasi ratie zilnica si partajati-o in trei mese, de exemplu.

5. Mergeti cu animalul la plimbare pentru a face miscare. Nu il puneti insa sa faca efort la mai putin de o ora dupa ce a mancat. Cainii de talie mica au suficient spatiu in casa sau in curte, insa cainii mari trebuie sa ii scoateti in parc pentru plimbari mai lungi. Acelasi lucru este valabil si pentru pisici, le puteti scoate si pe ele in curte la joaca.

6. Nu hraniti animalul de la masa atunci cand mancati si, de asemenea, incercati sa nu ii mai dati biscuiti pentru caini, care sunt foarte bogati in grasimi. Animalele sunt bune atunci cand este vorba sa cerseasca mancare, insa toate eforturile dvs in a-l face sa slabeasca pot fi in zadar.

Oricare sfat veti dori sa-l urmati, cel mai important este sa cereti si sfatul medicului veterinar si mai ales sa faceti si un examen complet de analize veterinare, inainte si dupa dieta, pentru a stii cu siguranta ca animalul este unul sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu