Cainii nu au idee despre ce vorbiti


S-ar putea sa credeti ca animalul dumneavoastra de companie intelege fiecare cuvant pe care il rostiti - dar un studiu recent a descoperit ca este posibil sa nu inteleaga foarte multe cuvinte.

In ciuda capacitatilor auditive "asemanatoare omului" pentru interpretarea sunetelor vorbirii, cainii nu aud diferentele subtile dintre cuvinte in modul in care o fac oamenii, a descoperit o echipa de cercetatori.

Cuvintele sunt alcatuite din sunete de vorbire, care, daca sunt schimbate, modifica intregul sens.

Cercetatorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta au masurat activitatea creierului cainilor de familie folosind o tehnica numita electroencefalografie, care presupunea lipirea electrozilor pe capul animalelor.

Cercetatorii le-au pus cainilor sa asculte cuvinte pe care acestia le cunosteau ("sit"), cuvinte similare fara sens ("sut") dar si cuvinte total diferite fara sens ("bep").

Expertii au descoperit ca cei care nu fusesera instruiti in mod specific pentru experiment, puteau face rapid si clar diferenta dintre cuvintele de instructie cunoscute si cuvintele foarte diferite.

"Activitatea creierului este diferita atunci cand asculta instructiunile pe care le stiu si cuvintele foarte diferite, care inseamna ca acestia recunosc aceste cuvinte", a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Lilla Magyari.

Cu toate acestea, animalele nu au acordat atentie diferentelor mici dintre cuvintele cunoscute si cuvintele similare. In schimb, subiectii studiului canin le-au procesat ca fiind acelasi cuvant, a declarat pentru CNN Magyari, cercetator si medic veterinar al departamentului de etologie de la Universitatea Eötvös Loránd.

Cainii sunt renumiti pentru capacitatea lor auditiva si capacitatea lor de a auzi bine cuvintele si sunetele, a spus Magyari, si sunt capabili sa diferentieze sunetele vorbirii.

"Dar se pare ca ei nu sunt prea atenti la toate sunetele pe care le aud", a spus ea, adaugand ca cercetari suplimentare ar putea explica de ce.

"Este posibil sa nu-si dea seama ca toate detaliile, sunetele vorbirii, sunt cu adevarat importante in vorbirea umana. Daca va ganditi la un caine normal, acel caine este capabil sa invete doar cateva instructiuni in toata viata sa", a spus ea.

In timp ce tovarasii nostri canini nu recunosc toate nuantele, Magyaru a spus ca studiul a confirmat, de asemenea, ca acestia asculta de fapt vorbirea umana, asa cum sugereaza studiile anterioare - si nu raspund doar la oamenii cunoscuti sau la limbajul corpului.

"Arata intr-adevar ca acestia pot diferentia cuvintele pe care le stiu de cuvintele fara sens", indiferent daca persoana care vorbeste este una cunoscuta sau nu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu