Caine paralizat dupa ce a mancat pui crud

Gatul de la pui este o mancare des intalnita pentru caini, insa un nou studiu a aratat ca hranirea cu carne de pui cruda, in special cu gat, creste foarte mult riscul de a dezvolta o afectiune paralizanta numita poliradiculoneurita acuta (APN) cu mai mult de 70 de ori.

Studiul a fost condus de Spitalul pentru animale U-Vet Werribee al Universitatii din Melbourne si este publicat in Jurnalul de Medicina Veterinara al aceleiasi universitati.


Dr. Matthias le Chevoir, investigator sef al acestui proiect, a declarat ca principala cauza a APN la caini a fost foarte greu de descoperit pentru comunitatea veterinara.

“Este o conditie rara, dar foare periculoasa, in care picioarele posterioare ale cainelui devin mai slabe. Apoi, boala poate progresa pentru a afecta picioarele din fata, gatul, capul si fata. Unii caini ar putea muri din cauza acestei boli daca pieptul lor va paraliza”, afirma medicul veterinar.

“Majoritatea cainilor se recupereaza aproape in totalitate si fara a avea un tratament adecvat, dar poate dura pana la sase luni de zile sau chiar mai mult in cazurile grave”.

Paralizia rezulta din faptul ca sistemul imunitar al cainelui devine neregulat si ataca propriile radacini nervoase, agravandu-se progresiv pe parcursul mai multor zile.

APN este omologul canin al sindromului Guillain-Barré (GBS) la om, o afectiune care cauzeaza, de asemenea, slabiciune musculara si poate necesita ventilatie daca muschii toracici sunt afectati.

Dr. Le Chevoir a declarat ca bacteria campylobacter este acum considerata un agent de declansare in pana la 40% din pacientii cu GBS. Aceasta poate fi prezenta in carnea de pui insuficient gatita, produse lactate nepasteurizate sau in apa contaminata.

Echipa noastra de la Spitalul de animale U-Vet a vrut sa inteleaga daca consumul de pui crud ar putea fi, de asemenea, cauza declansarii APN la caini, a spus el. “Multi dintre noi au lucrat anterior in strainatate si stiu ca o dieta pe baza de carne cruda este mai putin comuna acolo, asadar am fost intrigati de aceasta potentiala legatura”.

Echipa a studiat 27 de caini cu simptome de APN si 47 de caini fara, intervievand proprietarii cu privire la comportamentul recent al animalelor si la dieta lor, in special, daca animalul a consumat sau nu carne de pui cruda.

Esantioanele de fecale colectate in decurs de sapte zile de la prezentarea semnelor clinice (cum ar fi modificari ale vocii, slabiciune a membrelor din spate) au aratat ca acei caini cu APN aveau 9.4 ori mai multe sante de a avea o infectie campylobacter decat grupul fara semne de boala.

“Microbul campylobacter ar putea fi motivul pentru distrugerea imunitatii cainilor si a simptomelor de paralizie”, afirma autorul principal Dr. Lorena Martinez-Antòn.

Aceste rezultate bacteriologice au fost in concordanta cu ipoteza cum ca puiul nefiert a fost sursa a campylobacter si, ca  urmare, a declansat APN.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu