Cum vad cainii emotiile dvs: cainii vad expresiile faciale diferit

Un studiu recent despre caini de la Universitatea din Helsinki arata ca acestia au un comportament social asemanator cu al oamenilor, deoarece ei vad expresiile faciale sistematic, preferand ochii. In plus expresiile faciale modifica comportamentul lor de vizionare. Studiul a fost publicat recent in revista Scinence Plos One.

Fetele amenintatoare evoca raspunsuri unice la caini

Studiul a fost realizat prin urmarirea privirii cainile pentru a demonstra modul in care acestia vad expresiile emotionale de pe chipul oamenilor si al altor caini. Se pare ca acestia se uita mai intai in zona ochilor si, in general, ii examineaza mai mult decat alte zone cum ar fi nasul sau gura. Cu toate acestea, se pare ca prietenii nostri necuvantatori se bazeaza pe expresia faciala a intregului chip.

Fetele amenintatoare evoca atentionari, care putem spune ca se pot baza pe un mecanism de adaptare evolutiva: sensibilitatea pentru a detecta si a evita amenintarile reprezinta un avantaj de supravietuire. Interesant este, faptul cum cainii vizioneaza emotiile difera de la o specie la alta. Semnalele care transporta diferitele amenintari sunt cel mai probabil procesate prin cai neurocognitive distincte.

“Strategia de comportanent tolerant al cainilor fata de oameni poate explica partial rezultatele. Domesticirea este posibil sa fi echipat cainii cu o sensibilitate pentru a detecta semnalele de amenintare a oamenilor si pentru a le raspunde cu semnale impaciuitoare pronuntate”, spune cercetatorul Sanni Somppi de la Universitatea din Helsinki.

Acum deja 150 de ani Charles Darwin a propus ca exista analogii in forma si functia expresiilor emotionale umane si non-umane, care sugereaza radacini evolutive. Descoperirile recente ofera un sprijin stiintific modern pentru vechiul argument al lui Darwin.

Un total de 31 de caini din 13 rase diferite, au participat la studiu. In prealabil experimentului, cainii au fost instruiti sa stea nemiscati in fata unui monitor, fara sa primeasca vreo comanda sau sa fie imobilizati. Ca urmare a abordarii a acestui antrenament preliminar, cainii au fost foarte motivati pentru a indeplini sarcina.

Studiul face parte din proiectul de colaborare a Facultatilor de Medicina Veterinara si Stiinte Comportamentale, Universitatea din Helsinki si Departamentul de Neurostiinte, Universitatea Aalto. Anterior, grupul de cercetare al profesorului Outi Vainio de la Universitatea din Helsinki a descoperit ca obiectele social informative in imagini, chipurile familiare si interactiunea sociala, atrag atentia asupra cainilor.

Grupul de cercetare al profesorului Outi Vainio exploreaza cognitia si emotia la caini, in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a Universitatii din Helsinki. Studiul a fost sustinut, printre altele, de Academia Finlandei si Fundatia Emil Aaltonen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu