Beneficiile asupra sanatatii atunci cand avem un caine! - Partea I

Poate nu va ganditi si la aceste aspect atunci cand vedeti facturile de la medicul veterinar pentru cainele dvs, sau atunci cand il vedeti ca sta pe canapea fara sa faca absolut nimic – insa cainii pot aduce o serie de beneficii sanatatii dvs.

Dovezi stiintifice au aratat ca proprietarii de caini au tendinta de a fi mai sanatosi decat ceilalti. In continuare va prezentam cateva moduri in care cainii va pot ajuta.

Ei pot detecta cancerul
Rapoarte stiintifice arata ca uneori cainii pot mirosi cancerul. Potrivit unui studiu de caz din anul 1989, un pacient a raportat ca animalul lui de companie ii mirosea continuu o alunita de pe picior si odata chiar a incercat sa muste leziunea. In urma acestor fapte, pacientul a mers la un control si s-a dovedit ca era un melanom malign.

Dar cainii nu sunt buni doar la mirosit cancerul de piele, ei pot detecta, de asemenea, cancerul vezicii urinare, cel pulmonar, de san, ovarian sau de colon. De fapt, un Labrador in varsta de 8 ani pe nume Panda, special instruit in acest sens a detectat corect cancerul colorectal in cele 33 din 37 de probe de respiratie si scaun ale oamenilor. Este neclar daca acesti caini fac o legatura cu compusi volatili necunoscuti, legati de tumori sau mai multe substante conventionale din fluidele organismului asociate cu un risc crescut de cancer, cum ar fi metabolitii din tigari, au spus cercetatorii. 

Va pot mentine activi
Aceasta probabil, nu este o surpriza, pentru cei care au caini si merg frecvent cu ei la plimbare. La urma urmei, cainii au o probabilitate mult mai mare fata de orice alt animal de companie sa “cerseasca” pentru o plimbare.

Potrivit unui studiu din 2010 aparut in Jurnalul American de Sanatate Publica, copiii ce detin caini au petrecut mai mult timp facand o activitate fizica intensa in comparatie cu cei care nu detin un caine.
Acest efect se extinde si la adultii proprietari de caini. Potrivit unui studiu din 2006 realizat de cercetatorii canadieni de la Universitatea din Victoria, proprietarii de caini au o probabilitatea mai mare de a participa la activitati fizice usoare si pana la moderate. Au o medie de 300 de minute de saptamana de mers, in comparatie cu cei care nu au caini si care au o medie de 168 de minute pe saptamana.

Diferenta dintre proprietarii de caini si cei care nu detin un animal de companie poate fi insa si mai putin dramatica, dar inca semnificativa – intr-un alt studiu din anul 2008 realizat de catre Institutul National al Cancerului, proprietarii de caini au mers doar cu 19 minute mai mult pe saptamana decat cei care nu detin un caine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu