Pintenii cainilor: Ce trebuie facut?

Sursa Foto: revealingpaws.com
Pintenii, sau mai bine zis al cincilea deget al fiecarei labute, par a fi parti ale corpului fara niciun scop. Haideti sa descoperim impreuna functionalitatea lor si sa aflam cand este cazul sa ii indepartam.
Pintenii sunt adesea intalniti la membrele anterioare, dar ii putem observa si la membrele posterioare. Sunt pozitionati pe partea interioara a membrelor, un pic mai sus fata de celelalte degete si nu sunt folositi la mers. Spre deosebire de taierea unghiilor, care reprezinta o procedura simpla si nedureroasa, inlaturarea acestor pinteni implica o interventie chirurgicala a medicului veterinar ce presupune indepartarea intregului deget.
Multi crescatori de animale prefera sa indeparteze acesti pinteni, mai mult din considerente estetice, atunci cand cainele este foarte mic, avand doar cateva zile. La aceasta varsta, osul si tesutul sunt slab dezvoltate si moi, facand ca aceasta procedura sa fie una simpla, dar nu neaparat necesara. Inlaturarea pintenilor la cainii mai mari este o procedura mai complexa, ce presupune indepartarea chirurgicala facuta de catre un veterinar. Zona este una sensibila si accesibila pentru caini, ceea ce duce de cele mai multe ori la complicatii, deoarece acesta se poate musca, vindecarea facandu-se mai lent, putand chiar aparea infectii.
Avand in vedere ca este o procedura extrem de dureroasa pentru un caine, de ce anumiti stapani recurg la aceasta operatie?
Din pacate, exista persoane care doresc indepartarea acestor pinteni doar pentru ca ei considera ca sunt inutili. Cu toate acestea, exista cazuri in care inlaturarea lor este perfect justificata. Deoarece sunt parti relativ moi, ce adesea seamana cu un deget atrofiat, exista riscul de a se agata in covor, sau in crengi, atunci cand cainele alearga prin tufisuri. Acest lucru poate fi extrem de periculos, conducand la rani grave, mai ales atunci cand pintenii sunt smulsi.
In cele mai multe cazuri, pintenii pot fi ignorati fara nicio problema, dar sunt si situatii in care este de preferat sa ii indepartam. Pintenii situati pe membrele anterioare sunt mai des intalniti. Acestia nu reprezinta nicio problema si sunt de obicei folositi de caini pentru a tine jucariile. Pintenii aflati pe membrele posterioare nu sunt atat de des intalniti si sunt de obicei atasati de picioare printr-o membrana subtire. Fiind vorba de pinteni ce atarna, riscul de a fi smulsi sau raniti este foarte mare, provocand cainelui dureri ingrozitoare. Avand in vedere ca acesti pinteni nu sunt folositi la mers, unghiile lor nu sunt uzate. Acest lucru poate duce la o crestere in carne, ceea ce este inconfortabil pentru caine. Daca o astfel de unghie incarnata nu este observata la timp si taiata, poate provoca rani foarte urate ce se pot infecta foarte usor. Pentru a evita o asemenea situatie, asigurati-va ca taiati in mod regulat unghiile cainelui dvs., acordand atentie deosebita acestor unghii ale pintenilor.
Indepartarea pintenilor ramane o problema controversata si este o decizie ce apartine in definitiv stapanului. Cu toate acestea, daca pintenii nu au fost inlaturati atunci cand cainele este mic si nici nu reprezinta o problema, este de preferat sa nu ii indepartati. Daca observati ca pintenii creeaza probleme cainelui, mergeti de urgenta la un cabinet veterinar si incercati inlaturarea chirurgicala a acestora, atunci cand cainele se afla sub anestezie pentru o alta operatie (spre exemplu, sterilizarea), daca este posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu