Cainele dvs musca? Invatati cum sa va protejati cainele si pe dvs

Sursa: www.regansdogtraining.co.uk
Statisticile arata niste numere ingrijoratoare, in primele sase luni ale acestui an, doar in Bucuresti au fost peste 6000 de persoane muscate de caini. Vina poate fi a cainilor, a proprietarilor sau a victimelor. Dar a oricui ar fi vina, costurile le va suporta proprietarul. Acesta devine responsabil pentru plata facturilor medicale, timpul pierdut la locul de munca, precum si durerea si suferinta. Insa cel care la final sufera cel mai multe este de obicei cainele, care poate sa fie abandonat intr-un adapost sau chiar eutanasiat.

Cei care detin caini ar trebui sa aiba o responsabilitate mai mare atat pentru protejarea celorlati oameni cat si a celorlalte animale, dar de asemenea ar trebui sa isi protejeze si proprii caini de oameni. De exemplu, copiii, vor alerga spre un caine tipand si urland de bucurie si vor speria cainele. Cainele in entuziasmul sau se agita, sare in sus si poate zgaria din greseala copiii. Sau unele persoane provoaca intentionat cainii.

Este imposibil sa garantati ca animalul dvs nu va musca niciodata pe nimeni. Dar cu siguranta puteti reduce acest risc:
 • Castrati sau sterilizati cainele. Aceasta procedura foarte importanta si de rutina va reduce dorinta cainelui de a se lupta cu alti caini si de asemenea este mult mai putin probabil sa muste pe cineva.
 • Socializati cu cainele. Mergeti cu cainele in diferite locuri unde sunt oameni si animale, astfel incat dupa o perioada sa nu mai fie nervos sau speriat in conditii sociale normale.
 • Mergeti cu cainele la un centru de dresaj. Acesta poate fi un mod excelent de a il face sa socializeze si de a invata tehnici adecvate de formare. Fiecare membru al familiei dvs ar trebui sa invete tehnici de formare si sa participe la educatia cainelui. 
 • Fiti atenti cu cainele in jurul copiilor. Copii pot provoca din joaca cainele, iar acesta poate reactiona muscandu-i pe acestia. Copiii de pe langa casa dvs pot fi atrasi de cainele pe care il aveti in curte, asadar asigurati-va ca acestia nu pot ajunge cu mana la el.
 • Nu invatati niciodata cainele sa urmareasca sau sa atace alte persoane, chiar daca este doar in joaca. Cainii nu pot intelege intotdeauna diferenta intre joc si o situatie reala, asadar stabiliti limite adecvate pentru comportamentul cainelui.
 • Nu asteptati ca un accident sa se intample. Prima data cand cainele manifesta un comportament periculos pentru orice persoana apelati la ajutor profesionist de la medicul veterinar sau de la un dresor calificat. Comportamentul agresiv fata de alte animale poate duce si la un comportament periculos fata de oameni, si este, de asemenea, un motiv pentru a cere ajutor profesionist.
 • Fiti un proprietar responsabil. Oferiti animalului de companie ingrijire veterinara adecvata, inclusiv vaccinurile antirabice. Pentru siguranta tuturor, nu permiteti cainelui sa hoinareasca singur. Cainele trebuie sa devina un membru al familiei dvs. De exemplu, cainii care petrec o mare parte din timp singuri, legati in curtea din spate au mai multe sanse sa devina periculosi. 
Daca cainele dvs musca pe cineva, comportati-va responsabil si:
 • Izolati cainele imediat si verificati starea victimei. Daca este necesar cautati ajutor medical.
 • Spuneti victimei informatii importante, cum ar fi data ultimei vaccinari antirabice a cainelui.
 • Apelati la ajutor profesionist pentru ca animalul sa nu mai muste din nou. Consultati-va cu medicul veterinar, care va poate indruma spre un dresor bun.
 • In cazul in care comportamentul cainelui nu poate fi controlat si decideti sa il dati altcuiva, nu faceti acest lucru pana nu evaluati capacitatea acelei persoane de a stapani cainele si de a-l preveni sa nu mai muste. Deoarece sunteti constient ca este periculos, puteti fi trasi la raspundere pentru orice daune ar face cainele, chiar si atunci cand este dat altei persoane.
 • Cainele traieste pentru a va face fericiti. Daca acesta intelege ceea ce anume doriti de la el, atunci cu siguranta ca o sa va faca sa fiti mandri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu