Feriti animalele de companie de pericolele primvareii

Chiar daca cu o intarziere destul de mare, primavara a venit in sfarsit. Odata cu topirea zapezii cazute tarziu si a debutului de vreme calda, noi, cei care avem animale de companie, trebuie sa le pregatim pe acestea de bolile si parazitii ce apar o data cu incalzirea vremii.

Exista multe pericole ce vin impreuna cu dezghetul, si deja s-a sesizat in Romania o crestere a numarului de situatii de urgenta in cazul animalelor de companie.


In primul rand, pe masura ce se incalzeste vremea, animalele de companie petrec mult mai mult timp in afara casei, fiind mai mult timp in parcuri, in vacante sau pur si simplu la plimbari prin oras, activitati care cresc destul de mult contactul cu alte animale de companie si nu numai.

Cele mai frecvente pericole pe care le cunoastem au rezultat din faptul ca animalele de companie nu au fost tinute in lesa. Animalele sunt incantate de faptul ca pot alerga liber, dar cu acest lucru vin si pericolele. Daca vad un alt caine sau ceva care le distrage atentia, cainii pot sa ajunga usor printre masini, in traficul aglomerat si atunci se pot intampla accidente grave.

Aceste accidente pot duce la facturi, lacerari severe si leziuni multiple ortopedice si interne. Animalele de companie sunt, de asemenea, predispuse la muscaturi in timp ce inevitabil se joaca sau se lupta cu alte animale, iar acestea pot duce la infectii profunde si chiar “abcese”, toate necesitand o atentie veterinara imediata.

Animalele de companie sunt predispuse si la ingerarea unor substante pericoloase, pot sa gaseasca pe strada gunoi si sa inghita de acolo tot felul de substante periculoase, care ulterior pot provoca varsaturi severe si diaree.

In aceasta perioada a anului, vedem frecvent in cabinetele veterinare infectii bacteriene si paraziti intestinali, cum ar fi giardia, dar si paraziti obisnuiti, cum ar fi viermii tainici care rezulta din ingestia de apa contaminata cu fecale. De asemenea, vedem o multime de cazuri de blocaje intestinale care pot fi extrem de grave.

Boli comune ale animalelor de companie

Primavara este momentul in care incepem sa ne programam vacantele la mare si scurte drumetii la munte. Cu aceste temperaturi calde, bolile comune de primavara isi fac repede aparitia printre animalele noastre de companie.

Prevalenta bolilor cardiace va creste mai devreme, datorita sezonului rece extrem de scurt si a sosirii tantarilor. Pe masura ce va planificati calatoriile din timpul primaverii si a verii, fiti proactivi si intelegeti potentialele pericole ale animalelor dvs de a fi expuse la boli de inima sau la capusele din iarba si luati masurile de preventie necesare.

De asemenea, prevalenta bolilor cauzate de “viermele inimii” va crește mai devreme, datorită sezonului rece mai scurt și a sosirii țânțarilor. Pe măsură ce vă planificați călătoriile de primăvară și de vară, fiți proactivi și înțelegeți potențialul animalului dvs. de a fi expus la tantari, cât și la căpușe și să fie proactiv în ceea ce privește testarea și măsurile preventive.

De multe ori, oamenii ne spun ca: “Aici nu avem aceste boli”, totusi, pe masura ce testam mai multe animale, vedem o crestere a incidentei.

Doar pentru ca nu putem vedea efectiv o boala, nu inseamna ca animalele de companie nu o poarta.

In cele din urma va amintim ca este esential ca medicul veterinar sa va sfatuiasca cu privire la vaccinarile adecvate pentru animalul dvs de companie, in functie de expunerea potentiala la alte animale de companie si la anumite boli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu